Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Undă verde a parlamentului turc pentru o intervenție militară în Libia

erdogan.jpg

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara, 2 ianuarie 2020
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara, 2 ianuarie 2020
Sursa imaginii: 
Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTER

Cum era de așteptat, parlamentul de la Ankara a aprobat joi un text care-i permite președintelui Recep Tayyip Erdogan să trimită soldați turci în Libia.

Partidul AKP de la putere și aliatul său ultranaționalist au aprobat proiectul militar al președintelui în timp ce întreaga opoziție a respins textul lui Recep Tayyip Erdogan.

«Dezbaterea de la Ankara s-a asemănat cu un dialog al surzilor» comentează corespondentul RFI la fața locului. Apărătorii rezoluției au insistat pe «prietenia istorică» între Ankara și Tripoli și au estimat că nu pot lăsa fără răspuns apelurile lansate de guvernul lui Fayed el-Sarraj. De asemenea, unii partizani ai intervenției au evocat necesitatea de a «apăra interesele Turciei în Mediterană și de a preveni tranzitul de migranți».

De partea ei, opoziția s-a declarat perplexă și a denunțat «o eroare gravă» și o «aventură periculoasă» ce-i lasă președintelui libertatea să implice armata turcă într-un conflict cu mulți și variați actori.

Reamintim că guvernul de la Tripoli este confruntat cu ofensiva lansată de mareșalul dizident Khalifa Haftar, sprijinit de Rusia, Emiratele arabe unite și Egipt.