Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conflictul social din Franța intră în a doua sa lună

000_1nf9en_0.jpg

Manifestatie la Paris contra reformei pensiilor, 4 ianuarie 2020
Manifestatie la Paris contra reformei pensiilor, 4 ianuarie 2020
Sursa imaginii: 
François Guillot/AFP

Incepută acum o lună, mai exact în 5 decembrie 2019, greva din transporturile publice franceze începe să dea semne de oboseală. Traficul feroviar este astfel asigurat în proporție de 80% în această zi de luni, prima zi de școală și de lucru după vacanța de iarnă. Metroul parizian este mai departe perturbat dar mai puțin decât în ultimele săptămâni: 6 linii de metrou din capitală, dintr-un total de 14, funcționează doar parțial. In așteptarea reluării negocierilor între sindicate și guvern pe tema reformei pensiilor – text la originea conflictului - și a noilor manifestații prevăzute la mijlocul săptămânii, reprezentanții stângii semnează o petiție comună în care cer pur și simplu retragerea controversatului proiect de reformă. 

Rareori în ultima vreme stânga s-a regăsit atât de unită. Toate tendințele și curentele stângii franceze au câte un lider care a semnat petiția care cere retragerea proiectului de reformă a pensiilor. Olivier Faure, patronul socialiștilor francezi, Jean-Luc Mélenchon, liderul Franței nesupuse, un comunist, un ecologist dar și poștașul anticapitalist Olivier Besencenot au semnat tribuna respectivă.

«Acest proiect este inacceptabil întrucât drepturile tuturor regresează. De aceea cerem retragerea textului și deschiderea de noi negocieri cu sindicatele» scriu semnatarii care astfel se alătură lui CGT, cel mai radical sindicat francez. Liderul acestuia, Philippe Martinez, a semnat dealtfel și el scurtul text publicat în Journal du Dimanche (JDD). In total, duminică seara, circa 28.000 de semnături se aflau în josul acestui text. Pe lângă responsabili politici de stânga sau sindicaliști, tribuna a fost semnată și de o serie de actori, jurnaliști și alți reprezentanți ai societății civile.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de JDD, doar 44% dintre francezi sprijină protestele contra reformei pensiilor. Pentru prima oară de la începutul conflictului în 5 decembrie, această cifră cade sub ștacheta simbolică a celor 50 de procente.

 
Ascultă aici corespondența de la Paris a lui Vasile Damian