Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Justiția japoneză compară fuga lui Carlos Ghosn cu o «crimă»

ghons.jpg

Carlos Ghosn, fostul PDG Renault-Nissan, în aprilie 2008
Carlos Ghosn, fostul PDG Renault-Nissan, în aprilie 2008
Sursa imaginii: 
Benoit Tessier/Reuters

O săptămână după fuga lui Carlos Ghons din Japonia în Liban, autoritățile de la Tokyo au reacționat public pentru prima oară. Parchetul și ministrul justiției din Japonia au denunțat «fuga nejustificabilă» a fostului PDG de la Renault-Nissan și au comparat gestul acestuia cu o «crimă».

In urma fugii sale în Liban, Carlos Ghosn lansase un atac contra justiției nipone. «Un sistem judiciar parțial în care predomină prezumția de vinovăție, în care discriminarea este generalizată iar drepturile omului nu sunt respectate» scria marți într-un comunicat fostul mare patron.

Duminică, ministrul japonez al justiției i-a dat replica. «Sistemul judiciar din țara noastră dispune de proceduri adecvate pentru a stabili adevărul și este administrat corect, garantând drepturile umane fundamentale. Fuga unui acuzat eliberat sub cauțiune nu poate fi justicată». Ministrul nipon a mai precizat că nu există urma vreunei ieșiri oficiale a magnatului franco-braziliano-libanez din Japonia. Cu alte cuvinte, Carlos Ghosn este bănuit că a folosit «mijloace ilegale» pentru a părăsi arhipelagul. Mai mulți analiști estimează că acesta ar fi fugit din Japonia ascuns într-o mare ladă.

De partea sa, Parchetul din Tokyo însărcinat cu ancheta contra fostului patron a reacționat și el duminică calificând fuga lui Ghosn drept o «crimă». «Acuzatul Ghosn dispunea de importante resurse financiare și de numeroase locuri în străinătate în care putea să se ascundă. I-a fost deci ușor să fugă» a conchis Parchetul din capitala Japoniei.

 
Justiția japoneză compară fuga lui Carlos Ghosn cu o «crimă»