Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentatul de la Charlie Hebdo, afacerea Fillon, scandalul Mediator…cele mai răsunătoare procese care vor avea loc în 2020, în Franța

charlie.jpg

Fratii Kouachi au ucis în data de 7 ianuarie 2015 12 persoane la sediul revistei Charlie Hebdo si în împrejurimile redactiei. Douà zile mai târziu ei aveau sà fie ucisi de politie în periferia Parisului.
Fratii Kouachi au ucis în data de 7 ianuarie 2015 12 persoane la sediul revistei Charlie Hebdo si în împrejurimile redactiei. Douà zile mai târziu ei aveau sà fie ucisi de politie în periferia Parisului.
Sursa imaginii: 
AFP

Ca în fiecare an, și în 2020 actualitatea judiciară din Franța va fi marcată de niște procese răsunătoare. Printre ele, cel al atentatului de la revista satirică Charlie Hebdo comis acum exact 5 ani, în 7 ianuarie 2015, va fi probabil cel mai urmărit și comentat. 

Cel mai așteptat proces al anului judiciar francez va avea loc în fața Curții speciale cu juri din Paris. El va dura mai bine de 2 luni, între 4 mai și 10 iulie, și va fi consacrat atentatelor de la revista satirică Charlie Hebdo și de la magazinul Hyper Cacher. Pe banca acuzațiilor vor lua loc 11 suspecți, alți 3 urmând să fie judecați prin contumacie. Toți sunt bănuiți că i-ar fi ajutat pe frații Kouachi – autorii atentatului de la Charlie Hebdo din 7 ianuarie 2015, atentat soldat cu 12 morți. De asemenea, cei 14 acuzați sunt bănuiți că l-ar fi ajutat și pe Amédy Coulibaly, ucigașul unei polițiste în 8 ianuarie 2015 și apoi a 4 persoane, o zi mai târziu, în magazinul Hyper Cacher.

In ultima săptămână a lui februarie se va deschide procesul ex-premierului francez François Fillon. El și soția sa sunt acuzați într-o afacere de locuri de muncă fictive de care ar fi beneficiat Penelope, adică doamna Fillon. Afacerea, izbucnită în timpul campaniei prezidențiale din 2017, avusese un ecou enorm în Franța și provocase înfrângerea lui Fillon la respectivele alegeri.

In luna martie și la capitolul afaceri sordide, se va deschide procesul unui fost chirurg, Joël Le Scouarnec, acuzat de violuri și agresiuni sexuale asupra a 4 minore. Din acest motiv dealtfel audierile se vor face cu ușile închise. Ancheta ulterioară a scos la lumină alte aproape 250 de potențiale victime ale acestui medic. Pentru aceste ultime fapte, un nou proces urmează să aibă loc la o dată ulterioară. Presa evocă déjà această afacere ca fiind «cel mai mare dosar de pedofilie din Franța».

Tot în luma martie, cuplul Patrick și Isabelle Balkany care animase paginile presei în 2019 după primul proces care se soldase cu condamnarea cu închisoarea și încarcerarea primarului de Levallois-Perret, va reveni în fața tribunalului pentru procesul în apel.

Procesul Mediator după numele unui medicament fabricat de laboratoarele Servier la originea a sute de decese, va continua. Inceput în 23 septembrie anul trecut, procesul propriu-zis se va termina în 30 aprilie anul acesta când este programată ultima pledoarie.

 
Atentatul de la Charlie Hebdo, afacerea Fillon, scandalul Mediator…cele mai răsunătoare procese care vor avea loc în 2020 în Franța