Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Le Figaro: "2020, an decisiv pentru Europa"

w1240-p16x9-ursula-von-der-leyen-160719.jpeg

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei europene
Image source: 
Frederick Florin, AFP

Uniunea Europeană începe odată cu această lună ianuarie o nouă pagină de istorie, cu un nou executiv, cu un program ambiţios şi pe un fond de clarificare structurală dată fiind consumarea concretă a devorţului de Marea Britanie. Analistul Nicolas Bavarez care semnează un articol în Le Figaro consideră că 2020 este un an decisiv pentru Europa.

Eseistul francez pune în lumină un paradox: Uniunea Europeană este mai necesară decît oricînd, prin valorile pe care le apără, în acest secol al XXI-lea, dar în acelaşi timp niciodată ea nu a fost mai "neputincioasă, mai divizată şi mai evanescentă". Precizez pentru orice eventualitate că evanescent înseamnă ceva ce dispare traptat sau se estompează. Nicolas Bavarez consideră însă că nu e totul pierdut, şi că Uniunea Europeană dispune încă de un răgaz de zece ani pentru a se reafirma pe planetă, şi chiar pentru a-şi impune modelul. De unde marea responsabilitate a actualului executiv.

Iată patru priorităţi pentru următorii zece ani. Uniunea Europeană ar trebui să lupte împotriva unei tendinţe a capitalismului de tip american şi asiatic, de monopolizare a pieţelor. În al doilea rînd, Uniunea Europeană trebuie să-şi definească un nou pact economic şi social, şi să devină lider mondial al luptei împotriva schimbărilor climaterice. În al treilea rînd, Europa ar trebui să-şi reafirme autonomia strategică, în special în raport cu Statele Unite. Si în al patrulea rînd, mai scrie Nicolas Bavarez, Europa ar trebui să creeze cu celelalte democraţii de pe planetă o alianţă pentru libertăţile politice, structură care să nu fie dependentă de Statele Unite. Printre altele această alianţă ar trebui să-şi asume ca obiectiv prezervarea multilateralismului în cîteva domenii cheie: comerţ, dezarmare, ecologie…

Toate aceste puncte sună puţin cam tehnic, dar într-un limbaj mai uman am putea rezuma totul în felul următor: capitalismul delirant trebuie potolit, bunăstarea omului trebuie pusă în centrul acţiunii politice, Uniunea Europeană nu trebuie să fie vasala nimănui, iar regulile de convieţuire pe planetă trebuie dictate de ţările care au un cît de cît respect faţă de ideea de libertate şi democraţie.