Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa sub ameninţarea penuriei de carburanţi?

rafinarie.jpg

Situl Total de la Feyzin, la sud de Lyon.
Situl Total de la Feyzin, la sud de Lyon.
Sursa imaginii: 
PHILIPPE DESMAZES / AFP

In a 34-a zi de mobilizare sindicală contra reformei pensiilor din Franţa, Federaţia naţională a industriilor chimice a lansat marţi un apel la blocarea rafinăriilor din ţară până vineri 10 ianuarie. „Niciun strop de hidrocarburi nu trebuie să iasă din siturile petroliere” se poate citi pe tracturile distribuite de sindicate. In faţa acestei greve din industria petrolieră, care este riscul de penurie în Hexagon?

In Franţa există 7 rafinării, o singură bio-rafinărie şi 200 de depozite de carburanţi. „Sapte rafinării din 8 sunt în grevă” spunea marţi dimineaţă un lider sindical din industria petrolieră. De partea sa, guvernul se vrea liniştitor şi evocă o cu totul altă situaţie. „Ministerul Tranziţiei ecologice confirmă că toate rafinăriile din Franţa continuă să producă şi 5 din 7 întâmpină dificultăţi temporare pentru expedierea produselor. Stocurile din depozite sunt la un nivel excelent – echivalentul a trei luni de consum de carburant - şi doar 3 din cele 200 de depozite trec prin greutăţi temporare. Staţiile de benzină sunt aprovizionate normal” se mai poate citi în comunicatul oficial. Riscul de penurie este deci foarte slab.

Uniunea franceză a industriilor petroliere afirmă totuşi că 1,5% din cele 11.000 de benzinării franceze ducea lipsă de unul sau două produse marţi dimineaţă. Totodată trebuie ştiut că cele 200 de depozite din care se alimentează benzinăriile sunt răspândite pe întreg teritoriul ţării şi sunt greu de blocat toate în acelaşi timp. In plus, ele sunt alimentate cu camioane dar şi prin oleoducte şi cu trenuri sau barje. In fine, la nevoie, în caz de blocaj prelungit, operatorii petrolieri pot importa mai mult carburant din afara ţării. Oricum, majoritatea motorinei folosite în Franţa vine din strănătate în timp ce francezii exportă benzină.

Reamintim că salariaţii din sectorul petrolier protestează contra reformei pensiilor şi cer guvernului să ia în calcul penibilitatea muncii lor.

 
Franţa sub ameninţarea penuriei de combustibili?