Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Politica lui Donald Trump legată de Iran: contradicţii şi efecte contra-productive

000_1ni54c_0.jpg

Busculadă soldată cu morţi şi răniţi la înmormîntarea generalului Soleimani, Kerman, 7 ianuarie 2020
Busculadă soldată cu morţi şi răniţi la înmormîntarea generalului Soleimani, Kerman, 7 ianuarie 2020
Sursa imaginii: 
ATTA KENARE / AFP

Cel puţin 50 de persoane şi-au pierdut viaţa şi în jur de 200 au fost rănite în urma unei busculade produsă marţi 7 ianuarie la înmormîntarea generalului iranian Qassem Soleimani. Stirea este transmisă din surse iraniene într-un moment de maximă tensiune în regiune şi de incertitudine privind evoluţia situaţiei. Iranul mai declară că studiază în prezent 13 scenarii de "răzbunare" după uciderea generalului ordonată de preşedintele american Donald Trump. In ciuda apelurilor la calm, care vin în special din Europa, Iranul şi Statele Unite se află într-o logică de război deschis, care ar putea amplifica haosul şi insecuritatea. Miniştrii de externe din Franţa, Marea Britanie, Germania şi Italia s-au reunit de urgenţă tot marţi la Bruxelles pentru a discuta despre aceste evenimente, dar europenii nu par să mai aibă puterea de a-l influenţa pe Donald Trump.

Ceea ce s-a întîmplat în oraşul Kerman, unde urma să fie înhumat generalul Qassem Soleimani, este departe de a fi un fapt divers. Sigur, în diverse ţări s-au mai întîmplat astfel de drame, ca oameni veniţi pentru un pelerinaj sau pentru o sărbătoare sau pentru un meci de fotbal să se panice dintr-o dată şi să se calce în picioare. Dar cînd moartea intervine la o înmormîntare parcă începi să te întrebi dacă acesta nu este un semn că întreaga lume a înnebunit. Scenele de isterie publică în Iran nu sunt noi. Emoţia colectivă devine deseori sursă de noi violenţe, chiar dacă iniţial este generată de un protest împotriva unor violenţe.

Faptul că la Kerman s-au călcat în picioare nişte oameni veniţi să asiste la înmormîntarea unui general decretat martir nu este o veste bună pentru Statele Unite ale Americii. Donald Trump a reuşit, într-un timp extrem de scurt, să creeze un erou regional pentru "răzbunarea" căruia sunt probabil acum dispuşi să-şi dea viaţa mii de oameni. Iar cei care şi-au pierdut viaţa la înmormîntarea eroului au devenit şi ei martiri, alimentînd şi mai multe aversiunea împotriva Americii şi probabil împotriva întregului Occident.

Numeroşi comentatori arată în prezent că preşedintele american, prin decizia sa de a-l "elimina" pe generalul iranian, a obţinut de fapt contrariul a ceea ce dorea. Ura împotriva Americii va fi alimentată în mod durabil de cultul care se va dezvolta în jurul lui Qassem Soleimani, cu atît mai mult cu cît el a debarasat o întreagă regiune de jihadiştii Organizaţiei stat islamic. Umilirea naţiunii iraniene, în urma acestei "execuţii" sumare, dă apă la moară aripii dure a regimului de la Teheran. Tineretul iranian, educat şi pregătit de fapt să adopte valorile occidentale, va fi redus la tăcere de către intransigenţii regimului şi înrolat în marea mişcare de rezistenţă împotriva Americii. Criticile împotriva regimului, atît cît mai puteau fi exprimate, chiar voalat, riscă să fie interzise total, taxate de colaborare cu inamicul.

Începutul acestui an pare un foileton scris de un canal de televiziune hollywoodian doritor să-şi atragă un cît mai numeros public. Suspansul este total în acest moment. Iar unele secvenţe ale realităţii parcă ţin de ficţiune, cum ar fi amînarea funeraliilor generalului… ONU l-a anunţat pe ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif că Statele Unite refuză să-i delivreze o viză pentru a veni la New York. Prin voinţa Statele Unite, Iranului i se atribuie un statut de stat paria, care trebuie izolat total. Nu aceasta este însă şi părerea celorlalţi lideri occidentali, care se neliniştesc din cauza acestor decizii unilaterale ale lui Donald Trump. Chiar şi în Statele Unite a izbucnit o dezbatere legată de legalitatea operaţiunii ordonată de Donald Trump. Multe contradicţii sunt puse în evidenţă de diverşi parlamentari americani.

Cotidianul Le Monde constată, în Franţa, că Donald Trump este foarte ataşat ideii de suveranitate, dar a încălcat suveranitatea Irakului ordinînd lichidarea unui responsabil străin pe teritoriul irakian. Mai există oare un drept internaţional în acest caz? Nu a fost reacţia americană disproporţionată faţă de agresiunile precedente orchestrare fără îndoială şi de Qassem Soleimani împotriva americanilor staţionaţi în Irak?  Iată doar cîteva întrebări care se pun acum, iar printre ele şi aceasta, majoră: se află un pilot în avionul diplomaţiei americane, sau acesta este pus pe pilot automat?

Si mai grav sună însă întrebările legate de europeni: unde sunt ei, de ce nu li se mai aude vocea, de ce nu au nici o influenţă nici în regiune şi nici asupra aliatului lor numărul unul, Statele Unite ale Americii? Fără îndoială, lumea occidentală şi lumea liberă trebuie să lupte împotriva adversarilor săi, dar nu cu mijloace care să hrănească şi mai mult această adversitate.