Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O carte "şoc" despre strategia islamiştilor în Franţa

img_6080.jpg

Image source: 
Le Point

"Teritoriile cucerite de islamism" este titlul unei cărţi care urmează să apară în Franţa şi care se anunţă deja ca o sursă de polemici. Printr-o reţea de moschei, de şcoli confesionale, de asociaţii sportive religioase şi prin comreţul cu produse halal, un islam inspirat de salafişti şi de Frăţia musulmană îşi impune normele în Franţa, afirmă autorul cărţii, Bernard Rougier. Cartea, publicată de Presses Universitaires de France, este aşteptată în librării pe 8 ianuarie.

Într-un interviu acordat revistei Le Point, Bernard Rougier, cercetător şi specialist în lumea arabă, nu exclude ipoteza ca după apariţia cărţii să fie taxat de islamofob. In Franţa a devenit monedă curentă ca oricine formulează critici faţă de islamul radical sau faţă de comunitarismul musulman să fie imediat considerat drept islamofob. Adevărule este însă altul, arată Bernard Rougier. Există, spune el, un dublu discurs al islamiştilor. Pe de o parte ei se erijează în victime ale colonialismului, iar pe de altă parte organizează ruptura comunităţii musulmane de societatea franceză.

Aceşti islamişti care se consideră victime mai alimentează şi anti-semitismul din Franţa, iar în privinţa jihadismului ei sunt plini de ambiguitate. Faptul că 1500 de tineri francezi s-au dus în Siria ca să lupte de partea jihadiştilor spune multe despre îndoctrinarea operată de islamişti în Franţa.

Bernard Rougier deplînge în cartea sa şi un alt aspect: faptul că islamiştii şi-au apropriat islamul. Faptul că ei interpretează Coranul în mod fundamentalist este evident un lucru grav, dar şi mai grav rămîne faptul că diverşti primari din Franţa, pentru a-şi asigura o clientelă electorală, au închis ochii la acest lucru.

"Islamismul are o capacitate exponeţială de a formula din ce în ce mai multe pretenţii" mai spune cercetătorul francez. Aceşti fundamentalişti au mai ştiut să exercite presiunile necesare pentru ca în sînul comunităţii musulmane să nu apară figuri emancipate şi liberale. Bernard Rougier mai arată în interviul său că i-a fost greu să lucreze în cartierele oraşelor franceze aflate sub un control fundamentalist tot mai pronunţat. Mult mai uşor, declară el, era să lucrăm în urmă cu douăzeci de ani în taberele de refugiaţi palestinieni din Orientul Apropiat decît în sînul unor comunităţie musulmane islamizate din Franţa.