Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vladimir Putin tot mai influent pe ţărmul sudic al Mediteranei

20200107-poutine-assad.jpeg

Sursa imaginii: 
AFP, présidence syrienne

Preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat marţi 7 ianuarie o vizită surpriză la Damasc, unde omologul său sirian Bachar al-Assad şi-a exprimat recunoştinţa faţă de sprijinul acordat de Rusia în lupta împotriva "terorismului". Miercuri 8 ianuarie Vladimir Putin este aşteptat în Turcia de omologul său turc Recep Tayyip Erdogan pentru discuţii despre Siria şi Libia.

Agenţiile de presă subliniază că din 2015 încoace, de cînd Rusia a intervenit în războiul din Siria, influenţa lui Vladimir Putin a crescut enorm în regiune. Este pentru prima dată de fapt, de la declanşarea războiului civil din Siria, că liderul de la Kremlin vine la Damasc. Această vizită a avut o puternică încărcătură simbolică, de celebrare a victoriei totale a regimului reprezentat de Bachar al-Assad asupra adversarilor săi. Ultima regiune care scapă încă sub controlul Damascului, Idlib, nu va mai rezista mult sub presiunea armatei siriene ajutată de ruşi.

În Turcia, Vladimir Putin va inaugura împreună cu Recep Tayyip Erdogan un gazoduct, dar mai ales cei doi lider vor încerca să-şi depăşească divergenţe pentru a nu se trezi în conflict deschis într-o altă ţară unde au interese majore, Libia. In revista franceză Le Point, editorialistul Luc de Barochez publică un articol intitulat "În Libia, războiul Ankarei şi al Moscovei împotriva Europei".

Analistul francez consideră că Putin şi Erdogan, chiar dacă s-au aflat uneori pe poziţii divergente în Siria şi riscă acelaşi lucru în Libia, au ca numitor comun durabil dorinţa de a-i fragiliza pe europeni. De altfel europenii sunt obligaţi să constate că în ţări unde îşi exercitau ei influenţa intervin acum masiv Turcia şi Rusia.

Citez din articolul publicat de Le Point: "Rusia are mai multe obiective: să-şi instaleze baze pe ţărmul sudic al Mediteranei şi să fragilizeze Europa atribuindu-şi un rol cheie în conflictele existente la porţile Europei. Rusia mai doreşte să controleze sursele de energia ale Europei prin controlul asupra petrolului libian." Iată o analiză de natură să pună în lumină faptul că războaiele nu se duc întotdeuna prin intermediul armelor, ci şi prin strategii de învăluire de natură să ducă, în perspectivă, la dezarmarea diplomatică, energetică sau chiar tehnologică a adversarului.