Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Istanbul: Gazoductul TurkStream inaugurat de Putin şi Erdogan

presedintele_rus_vladimir_putin_ajunge_la_istanbul_7_ianuarie_2020.jpg

Presedintele rus Vladimir Putin ajunge la Istanbul, 7 ianuarie 2020.
Presedintele rus Vladimir Putin ajunge la Istanbul, 7 ianuarie 2020.
Image source: 
Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

După o vizită surpriză în capitala siriană, preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a aflat miercuri în Turcia pentru a-l întâlni pe omologul său, Recep Tayyip Erdogan. De data aceasta întâlnirea a fost planificată cu mult timp în avans, pentru a inaugura gazoductul TurkStream, ultimul proiect al companiei ruse Gazprom. Gazoductul traversează Marea Neagră şi care permite Moscovei să evite Ucraina, considerată instabilă şi ostilă, pentru a exporta gazul său prin Turcia şi Europa.

Este un eveniment istoric pentru relaţiile turco-ruse şi pentru cum este desenată acum harta energetică regională, s-a felicitat preşedintele turc.

Ceremonia s-a desfăşurat în condiţii de maximă securitate – 7.200 de poliţişti şi 300 de deminori de bombe au fost mobilizaţi cu această ocazie.

Turcia şi Rusia cunoşteau în 2015 o gravă criză după ce Ankara a distrus un avion rus la frontiera turco-siriană. Iar după o perioadă tensionată, pe fondul sancţiunilor economice, criza s-a disipat după puciul ratat din 2016 împotriva preşedintelui Erdogan. Dar şi după ce Ankara a cumpărat sisteme ruseşti de apărare.

În afara acestui gazoduct, cele două şi-au lărgit cooperarea energetică prin construcţia, de către Rusia, a primei centrale nucleare în Turcia.

Proiectul TurkStream prevede construcţia a încă unui segment în direcţia Bulgaria-Serbia-Ungaria dar pe acest tronson lucrările stagnează. 

31,5 miliarde de metri cubi de gaz ar putea traversa anual prin acest gazoduct cunoscut şi sub numele de Turkish Stream.

Construcţia  infrastructurii a debutat în 2017.

Turcia îşi asigură alimentarea cu gaz a marilor oraşe din vest în timp ce Rusia reuşeşte să alimenteze Europa de sud şi sud-est, evitând Ucraina, relaţiille s-a deteriorat profund după anexarea Crimeei.

Gazoductul este format din două conducte paralele lungi de aproape 930 de km care leagă Rusia de Turcia.