Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Confidenţele” cinice ale lui Salah Abdeslam, unicul supravieţuitor al comandourilor jihadiste din 13 noiembrie 2015

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Serviciile de informaţii belgiene l-au înregistrat, fără să ştie, între martie şi aprilie 2016, pe Salah Abdeslam, unicul supravieţuitor al comandoruilor de la Paris din 13 noiembrie 2015. Conţinutul acestor conversaţii pe care jihadistul francez le purta cu codeţinuţii săi belgieni din aceea perioadă, sunt de un cinism tulburător.

Conversaţiile pe care le-a purtat Salah Abdeslam în închisoarea din Bruges, unde era încarcerat în aceea epocă, se întind pe 9 pagini dactilografiate. 9 pagini preţioase întrucât jihadistul, unicul supravieţuitor al comandourilor atentatelor din 13 noiembrie 2015 de la Paris, este mut în faţa anchetatorilor şi avocaţilor. De 4 ani de când este încarcerat, mai întâi în Belgia şi apoi la Paris, Abdeslam tace mai tot timpul.

Serviciile de informaţii belgiene au avut deci buna intuiţie când au decis să-l spioneze pe ascuns pe jihadist între martie şi aprilie 2016. Inregistrările conversaţiilor acestuia cu colegii săi de puşcărie – printre care Mehdi Nemmouche, autorul atentatului contra muzeului evreiesc din Bruxelles - au fost recent declasificate şi sunt publicate acum de presa franceză, în particular de ziarele Le Parisien şi Le Figaro.

Aceste confidenţe arată implicarea exactă a lui Abdeslam în seria de atacuri din seara lui 13 noiembrie. O seară pe care jihadistul o povesteşte codeţinuţilor săi cu precizie. Mai întâi cum i-a depus cu maşina, lângă Stade de France, pe cei trei kamikaze care aveau să acţioneze acolo. Apoi cum şi-a abandonat maşina în arondismentul 18 al Parisului şi apoi centura cu explozibili la Montrouge, în periferia sudică a capitalei. O centură defectă din fericire întrucât ea urma să fie folosită într-un alt atac. Dealtfel, în revendicarea atacurilor de la Paris transmisă ulterior de Daech, organizaţia teroristă evocă printre atentate şi pe cel din arondismentul 18, adică locul unde Abdeslam şi-a abandonat automobilul.

In fine, jihadistul revine apoi asupra felului în care a fost exfiltrat, scos din Franţa de nişte amici pentru a fi dus la Bruxelles unde avea să fie arestat mai multe luni după aceea. Pe un ton lejer, Abdeslam povesteşte cum a dormit în noaptea din 13 spre 14 noiembrie pe scara unui bloc din Châtillon. După ce îşi cumpără ceva de mâncare de la un McDonald’s, teroristul face cunoştiinţă cu un grup de tineri care stăteau pe acolo pe scări. „In timp ce ei fumau jointuri şi se uitau pe telefoane ca să urmărească ştirile despre atentate, eu le spuneam poveşti cu fete” îi zice Abdeslam unui codeţinut.

In zorii zilei de 14 noiembrie, jihadistul este preluat de doi prieteni care-l duc cu maşina la Bruxelles. In plină stare de urgenţă, maşina celor trei este oprită de poliţie. Din păcate respectivii nu aveau încă semnalmentele lui Abdeslam. Cei trei pleacă mai departe iar la următorul baraj are loc o scenă incredibilă: ei sunt interviuvaţi de o jurnalistă care-i întreabă dacă li se pare normal să fie atâtea filtre de poliţie. „Bineînţeles că e normal ţinând cont de situaţie. Trebuie şi mai multă poliţie” răspunde cu sânge rece cel care avea să fie apoi identificat drept logisticianul comandourilor din 13 noiembrie.

Incarcerat în periferia Parisului de aproape 4 ani, supravegheat de camerele video 24 de ore din 24, Salah Abdeslam îşi aşteaptă procesul a cărui dată încă nu a fost fixată. El ar urma să fie însă judecat de o curte specială cu juri sub acuzaţia de „crime şi tentative de crime în colaborare cu o asociaţie teroristă”. Rolul exact al jihadistului francez - dar născut în Belgia, acum 30 de ani – ar urma să fie în centrul dezbaterilor.

Reamintim că atentatele din 13 noiembrie 2015 de la Paris, realizate de mai multe comandouri jihadiste, s-au soldat cu 131 de morţi şi aproape 500 de răniţi.

 
„Confidenţele” cinice ale lui Salah Abdeslam, unicul supravieţuitor al comandourilor jihadiste din 13 noiembrie 2015