Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reuniune G5 Sahel în sudul Franţei

Într-un context de multiplicare a atacurilor teroriste în regiunea Sahelului, preşedintele francez Emmanuel Macron îi primeşte luni 13 ianuarie în oraşul Pau din sudul Franţei pe cinci dintre omologii săi africani. Parisul doreşte să obţină o declaraţie comună a celor cinci ţări pentru legitimarea prezenţei militare franceze în regiune.

Cele cinci ţări sunt Niger, Ciad, Burkina Faso, Mauritania şi Mali, confruntate cu acelaşi pericol, jihadimul dar şi propaganda anti-franceză a celor care organizează şi finanţează jihadismul. Vineri 10 ianuarie, de exemplu, la Bamako, în Mali, în jur de o mie de malieni au manifestat cerînd plecarea trupelor străine din regiune, şi în special a celor franceze. În cazul unei retrageri precipitate a celor 4500 de militari francezi staţionaţi în Mali probabil că în zona Sahelului s-ar produce un scenariu similar cu cel care s-ar putea derula în Irak dacă s-ar retrage americanii: s-ar crea un vast spaţiu liber pentru organizaţiile radicale sunite care predică un islam fundamentalist şi care visează la crearea unui califat mondial.

Potrivit secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, situaţia securitară în regiunea Sahelului este alarmantă iar grupurile teroriste cîştigă teren. În jur de 4000 de persoane au fost ucise în contextul atacurilor teroriste de anul trecut în Burkina Faso, Mali şi Niger, iar din cauza insecurităţii şi a violenţelor un milion de persoane şi-au părăsit locuinţele. În decurs de o lună armata din Niger a pierdut 174 de soldaţi în urma a trei atacuri comise de jihadişti, aceştia din urmă fiind bine antrenaţi şi bine echipaţi.

Odată cu acest summit din oraşul Pau, Emmanuel Macron doreşte, pe lîngă un mandat clar pentru forţele franceze, elaborarea unei noi strategii şi obţinerea unui ajutor european mai substanţial, precum şi a unui ajutor internaţional în lupta împotriva terorismului într-o regiune mare cît Europa. Solidaritatea cu Sahelul este o problemă europeană, explică Emmanuel Macron, pentru că extinderea haosului în această zonă a Africii ar avea reverberaţii directe asupra Europei.