Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Serghei Lavrov: Mareşalul Haftar cere timp de gândire înainte să semneze acordul de încetare a focului în Libia

maresalul_khalifa_haftar_si_premierul_de_la_tripoli_fayez_al-sarraj.jpg

Maresalul Khalifa Haftar si premierul de la Tripoli, Fayez al-Sarraj.
Maresalul Khalifa Haftar si premierul de la Tripoli, Fayez al-Sarraj.
Sursa imaginii: 
© Fethi Belaid, Khalil Mazraawi/AFP

La Moscova, mareşalul Khalifa Haftar a cerut luni seară un răgaz de gândire, înainte să pună semnătura pe acordul formal de încetare a focului din Libia. Cei doi rivali din conflictul libian s-au deplasat în Rusia pentru a confirma practic armistiţiul de încetare a focului, aşa cum s-a decis week-end-ul ce a trecut.

Fayez al –Sarraj, şeful guvernului de uniune de la Tripoli şi mareşalul Khalifa Haftar – care deţine controlul asupra estului Libiei s-au întâlnit la o zi după intrarea în vigoare a unui armistiţiu fragil după 9 luni de confruntări armate derulate pentru cucerirea capitalei.

Fayez al-Sarraj este recunoscut de comunitatea internaţională.

Iniţiativa armistiţiului aparţine Turciei – care susţine guvernul de uniune naţională şi Rusiei  – care a trimis luptători pentru a susţine forţele mareşalului Haftar. De altfel Rusia este bănuită că întreţine armata mareşalului Haftar atât financiar cât şi cu armament.

Un progres a fost obţinut luni la Moscova, la finele unor negocieri derulate pe durata a 7 ore,  a anunţat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Ideea era de a fi parafat un acord formal de încetare a focului între cei doi protagonişti ai conflictului din Libia.

Cei doi rivali nu s-au întâlnit fizic, a explicat preşedintele Senatului libian. Discuţiile s-au derulat prin intermediul ministrului turc de Externe şi cel al Apărării şi omologii lor ruşi.

Mareşalul Khalifa Haftar a cerut însă un răgaz de câteva ore, până miercuri dimineaţă, înainte de a semna acordul formal.

Între timp, regele Abdallah a anunţat o mobilizare importantă a unor luptători străini, veniţi din Siria. Mii de combatanţi au plecat din Idleb, Siria şi au ajuns în Libia, a precizat regele. Implicarea lor va fi discutată cu europenii, în zilele ce urmează, a subliniat acesta.

Potrivit unui raport ONU, Iordania a trimis echipament militar mareşalului Khalifa Haftar, cel care încearcă din aprilie anul trecut să ocupe Tripoli, acolo unde se află guvernul de uniune naţională recunoscut de altfel de Naţiunile Unite.

Raportul plasează practic Iordania, alături de Emiratele Arabe Unite şi Turcia pe lista ţărilor ce au violat embargo-ul asupra armelor impus din 2011 Libiei.

Ankara a furnizat material militar trupelor guvernamentale – vehicule blindate şi drone, potrivit unor surse diplomatice.

France Presse scrie că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi premierul italian Giuseppe Conte au făcut apel luni la o încetare a focului – «durabilă» în Libia în timp ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron cere ca armistiţiul să fie nu doar de durată dar şi credibil şi verificabil.

O conferinţă internaţională ar urma să aibă loc la Berlin, sub egida Naţiunilor Unite, pe 19 ianuarie. Ïn Germania va fi prezent preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la fel ca şi omologul său rus Vladimir Putin şi preşedintele Consiliului italian de miniştri, Giuseppe Conte.

Întâlnirea este posibil să aibă loc, potrivit unor surse europene, în format 5+5 – cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de securitate ONU – Statele Unite, China, Franţa, Rusia, Marea Britanie şi cei cinci actori cheie din dosarul libian – Italia, Germania, Turcia, Egipt, Emiratele Arabe Unite.

« Încetarea focului riscă să devină o măsură precară dacă nu se înscrie într-un efort colectiv, al comunităţii internaţionale pentru a garanta unitatea, stabilitatea şi suveranitatea Libiei », a precizat Giuseppe Conte într-o conferinţă de presă. Italia este actor important în zonă pe fondul legăturilor istorice cu această ţară în timp ce Turcia şi Rusia îşi cresc influenţa în Libia.