Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Muzeele şi monumentele Franţei au înregistrat în 2019 un nou record de vizitatori

coada_la_intrarea_in_muzeul_fundatiei_louis_vuitton_din_paris_mai_2019.jpg

Coada la intrarea în muzeul Fundatiei Louis Vuitton din Paris, mai 2019.
Coada la intrarea în muzeul Fundatiei Louis Vuitton din Paris, mai 2019.
Image source: 
Cristina Teaca

În luna decembrie numărul celor care au vizitat muzeele din zona pariziană a scăzut drastic pe fondul grevei declanşate împotriva reformei pensiilor.

În Paris, Musée d’Orsay a realizat un record de 3,6 milioane de vizitatori, cu 11% mai mulţi decât în anul 2018.

Castelul Fontainebleau a înregistrat şi el un record – 540.000 de oameni l-au vizitat.

Dar, cu 1,1 milioane de vizitatori, Château de Chambord a devenit al doilea cel mai vizitat castel din Franţa, fix în anul în care şi-a celebrat 500 de ani de existenţă.

Iar Centrul Monumentelor Naţionale a ratat la mustaţă să depăşească recordul din 2018 de 10 milioane de vizitatori. Să nu uităm că, în urma unui incendiu, Catedrala Notre Dame este închisă din 15 aprilie 2019 iar Arcul de Triumf a fost închis mai multe luni după ce interiorul lui a fost distrus în cadrul protestelor Vestelor Galbene iar inundaţiile din sudul Franţei au blocat accesul turiştilor la monumentele din această zonă a Franţei.

Pentru decembrie, cele 14 muzee gestionate de Primăria Paris au înregistrat cu 50% mai puţini vizitatori, dar chiar şi aşa 3 milioane de oameni le-au trecut pragul.

Grand Palais a găzduit de asemenea un million de vizitatori graţie expoziţiilor consacrate lui Miro, Greco şi lui Toulouse-Lautrec. .Pe final de an vânzările de bilete au scăzut cu 25%, 

Ce i-a atras, ar fi întrebare, în afară de expoziţia în sine. Tichete mai ieftine pentru grupuri, deschiderea vânzărilor de bilete pe internet – este cazul muzeului Louvre spre exmplu, unde, din cauza numărului mare de vizitatori accesul este posibil doar pe baza biletelor cumpărate exclusiv pe internet. Au fost organizate şi foarte multe evenimente la ore mai puţin obişnuite, târziu spre miezul nopţii tocmai pentru a-i ajuta pe cei care nu pot ajunge să viziteze expoziţiile în timpul programului normal.

Spre exemplu, la mijlocul lui iunie, timp de trei săptămâni, Muzeul Armatei a organizat un joc în care personajul central era Napoleon. O premieră! Si un succes - 11.000 de oameni s-au trezit personaje în joc.

Cea mai vizitată expoziţie din 2019 a fost Toutankhamon, la Villette – cu 1,4 milioane de vizitatori. Egiptologia seduce. 155 de exponate venite direct din Egipt, multe dintre ele nu au mai fost expuse vreodată în afara Egiptului.

La Centre Pompidou, cea mai vizitată expoziţie a fost anul trecut «Le Cubisme», o istorie a artei văzută de 400 de mii de oameni.

La Louvre, expoziţia care adună 162 de lucrări expuse cu ocazia trecerii a 500 de ani de la dispariţia marelui artist renascentist Leornardo da Vinci se desfăşoara cu casa închisă. Biletele au fost vândute cu luni de zile înainte. Spre exemplu, ca să o pot vizita exopziţia la început februarie am rezervat biletul încă din luna noiembrie. 400.000 de mii de oameni au văzut, în primele două luni de expoziţie, lucrările adunate din foarte multe muzee de pe întreaga planetă, de altfel organizarea acestei expoziţii a necesitat un efort care s-a întins pe zece ani. Expoziţia da Vinci se va încheia pe 24 februarie 2020.