Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Statele care au profitat de pe urma războiului comercial

mexic_si_vietnam_sunt_printre_statele_ce_au_profitat_de_pe_urma_razboiului_comercial_dintre_statele_unite_si_china.jpg

Mexic si Vietnam sunt printre statele ce au profitat de pe urma razboiului comercial dintre Statele Unite si China.
Mexic si Vietnam sunt printre statele ce au profitat de pe urma razboiului comercial dintre Statele Unite si China.
Sursa imaginii: 
RFI /FMM

Conflictul declanşat de preşedintele american Donald Trump a determinat practic un transfer de producţie şi modificări în lanţul de aprovizionare. La finele anului trecut, Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică a revăzut în scădere previziunile de creştere mondială din cauza "conflictelor comerciale care slăbesc încrederea investitorilor".

Numeroase companii americane au decis să renunţe la afacerile cu China şi s-au orientat către ţări vecine. O tendinţă confirmată de către ministrul mexican al economiei care vorbea anul trecut despre un « flux important de companii care se localizează în Mexic pe fondul conflictelor comerciale ».

De altfel, Mexicul a atras investiţii americane în valoare de peste 18 miliarde de dolari, în primul semestru din 2019, în domenii dintre cele mai diverse.

Deficitul comercial de bunuri şi servicii a crescut între cele două ţări: de la 67 de miliarde de dolari în 2017 la aproape 79 de miliarde de dolari în 2018, spre nemulţumirea liderului de la Casa Albă.

Dar, marele câştigător al războiului comercial între China şi Statele Unite este Vietnam, care, a devenit refugiul companiilor din China a căror activitate a fost marcată de noile tarife vamale. Cu o mână de lucru ieftină şi cu o infrastructură bună, Vietnam a sedus. În termeni de cifre, în primul semestru din 2019, Vietnam a reuşit să obţină o creştere de 8% din PIB datorită conflictului sino-american.

Brazilia este o alta ţară ce şi-a atrás beneficii de pe urma războiului comercial dintre China şi Statele Unite.

China reprezintă 60% din importurile mondiale de soia iar Statele Unite erau unul dintre principalii furnizori. După ce China a taxat cu 25% soia americană, au explodat importurile din Brazilia. Între octombrie 2018 şi martie 2019, ele se cifrau la 25 de milioane de tone comparativ cu 14 milioane de tone un an mai devreme.

Astfel că Brazilia a devenit singurul exportator capabil să aprovizioneze China cu mari cantităţi de soia şi a înlocuit soia americană după introducerea taxelor vamale în 2018, a confirmat departamentul american al Agriculturii.

Un alt câştigător este Uniunea Europeană. Deficitul comercial între UE şi Statele Unite s-a tot adâncit, potrivit Departamentului american al Comerţului. În 2019, UE a înregistrat un excendent comercial în sectorul auto, al produselor chimice, alimente şi băuturi cu un total de 155 de miliarde de euro.

Potrivit Eurostat, Germania, oaia neagră pentru preşedintele american, a fost în 2018 cel mai mare exportator european către Statele Unite – cu 114 miliarde de euro,  Marea Britanie a avut exporturi de 55 de miliarde de euro iar exporturile  Italiei către Statele Unite s-au cifrat la 42 de miliarde de euro.

Statele Unite au rămas, de departe, cea mai importantă destinaţie, de bunuri exportate de UE în 2018 iar tendinţa a fost continuată şi în 2019, susţine Eurostat.

Cifrele Oficiului European de Statistică arată că exporturile europene de bunuri au atins 220 de miliarde de euro, în primele 6 luni din 2019, o creştere cu 11%.