Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


2019, al doilea cel mai cald an din istorie

lupta_cotidiana_pentru_a_obtine_o_picatura_de_apa_este_preocuparea_numerosilor_locuitori_din_chennai_india.jpg

Lupta cotidiana pentru a obtine o picatura de apa este preocuparea numerosilor locuitori din Chennai, India.
Lupta cotidiana pentru a obtine o picatura de apa este preocuparea numerosilor locuitori din Chennai, India.
Sursa imaginii: 
REUTERS/P. Ravikumar

Este oficial – Organizaţia Meteo Mondială a clasat anul 2019 ca fiind al doilea cel mai cald din istorie, după anul 2016. Ïncălzirea climatică determină recorduri în serie. Primele date înregistrate de Organizaţia Meteo Mondială datează din 1850. Anul 2016 rămâne cel mai cald an înregistrat vreodată pe planetă. El a fost marcat de un episod El Nino foarte intens, un fenomen ce a accentuat încălzirea pe termen lung şi a determinat temperaturi anormal de ridicate.

2019 a încheiat deceniul cel mai cald din istorie. Din anii 1980, fiecare deceniu care a urmat a fost mai cald decât precedentul, precizează organizaţia ce face parte din Naţiunile Unite. Este un prim raport urmând ca datele finale să fie prezentate în luna martie.

Temperatura medie a suprafaţei globului a crescut cu 1,1 grade Celsius comparativ cu epoca preindustrială -1850-1900.

Ultimii zece ani au fost şi cei mai calzi pentru oceane, care au absorbit 93% din surplusul de energie atribuit încălzirii planetare.

Toate continentele au înregistrat cel mai rău an cu temperaturi ce au atins şi 50 °C în diverse locuri.

Pentru Franţa, 2019 a fost al treilea cel mai cald an, după 2018 şi 2014. Recordul de temperatură a fost înregistrat pe 28 iunie: 46 °C la Vérargues (Hérault).

În ritmul actual al emisiilor de dioxid de carbon, ne îndreptăm spre o creştere a temperaturii cu 3 până la 5 grade, până la finele secolului, afirmă secretarul general al Organizaţiei Mondiale de meteorologie, Petteri Taalas.

Specialiştii francezi au pus anul trecut un diagnostic mult mai grav: o creştere a temperaturii cu până la 7 grade Celsius până în 2100, în cel mai rău scenariu – al unei creşteri economice rapide alimentate de energii poluante.

Temperaturile nu sunt însă decât o parte a problemei. Anul care a trecut a fost marcat şi de o creştere a nivelului mării şi de alte fenomene meteo extreme: pentru Australia 2019 a fost cel mai secetos an şi au fost afectate de secetă şi părţi din Asia de Sud-Est şi America Centrală. În schimb, Iran, Argentina şi Uruguay au fost lovite de inundaţii puternice.

Apoi, emisfera nordică a înregistrat 66 de cicloane – media este de 56.

Altfel spus, 10 milioane de persoane au fost deplasate din propria ţară, doar în primul semestru, din cauza diverselor evenimente climatice.

Iar pentru 2020, meteorologii se aşteaptă la un nou record de temperatură deoarece cantitatea de emisii poluante aruncate în atmosferă nu încetează să crească.