Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum îşi organizează Vladimir Putin viitorul

rusia.jpg

Vladimir Putin fatà în fatà cu noul premier al Rusiei, Mihail Mişustin, 15 ianuarie 2020
Vladimir Putin fatà în fatà cu noul premier al Rusiei, Mihail Mişustin, 15 ianuarie 2020
Image source: 
Sputnik/Alexey Nikolskiy/Kremlin via REUTERS

Neaşteptata demisie colectivă a guvernului rus, urmată de numirea rapidă a unui nou premier şi anunţarea unei vaste reforme constituţionale sunt tot atâtea semne că Vladimir Putin îşi pregăteşte viitoruL Preşedintele Rusiei, la al 4-lea său mandat – şi al 2-lea consecutiv - nu mai poate candida în 2024 la un nou mandat de şef al statului dar comentatorii avansează diverse ipoteze despre viitorul lui Putin.

„O certitudine: Vladimir Putin nu mai vrea să fie preşedinte după 2024”. O scrie corespondentul RFI în limba franceză la Moscova. Propunerea liderului de la Kremlin de a întări puterile premierului şi ale parlamentului arată că Vladimir Putin are alte idei în cap, alte scenarii posibile.

Prima ipoteză: Putin vrea să refacă lovitura din 2008 adică să redevină premier. „Un scenariu care ar fi foarte prost primit de o parte din populaţie” scrie RFI.

A doua ipoteză: Putin preia conducerea unei instituţii lucru care-i va permite să joace mai departe un rol pe scena rusească. In acest sens, observatorii notează că preşedintele rus propune întărirea Consiliului de stat, instanţă pentru moment cvasi-necunoscută. In fruntea acestui consiliu, „Putin ar putea juca un rol de arbitru între diversele puteri pentru a influenţa deciziile strategice” spune o analistă rusă citată de Libération.

In fine, scenariul trei şi ultim: Vladimir Putin chiar se retrage de pe scena publică dar îşi găseşte un succesor capabil să-i apere interesele după plecare. „Acest succesor ar putea fi Mihail Mişustin, 53 de ani, fost şef al fiscului rusesc, numit miercuri ca succesor al lui Dmitri Medvedev” notează colegii noştri francezi. Un alt comentator rus citat de ziarul Libération afirmă însă că „numirea lui Mişustin este doar tehnică, în aşteptarea alegerii unui adevărat succesor al lui Putin”.

Orice ar fi, această numire şi reformele anunţate de Putin sunt semne clare că marile manevre au început, se pregăteşte perioada post-2024. Se întrevede clar dorinţa liderului de la Kremlin de a creea noi echilibre politice, de a redistribui puterile, dar şi grija lui Putin de a nu transmite unui singur succesor toate puterile de care a beneficiat el însuşi  timp de două decenii. „Rusia trebuie să rămână însă o republică cu un regim prezidenţial puternic” a punctat preşedintele rus.

Intr-un lung editorial intitulat „Vladimir Putin, obsesia controlului”, influentul ziar de seară Le Monde scrie: „La 67 de ani, Vladimir Putin se poate gândi să plece de la preşedinţie dar îi va fi greu să renunţe la controlul ţării pe care a condus-o din 2000 încoace, cel mai lung regn al unui lider rus după Stalin. In fruntea Rusiei el a creat un sistem decizional şi mai concentrat decât cel în vigoare în epoca sovietică. Pe vremea URSS secretarul general al Partidului comunist barem trebuia să conducă cu biroul politic” conchide editorialistul de la  Le Monde.

 
Cum îşi organizează Vladimir Putin viitorul