Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Luxemburg devine prima ţară din UE care interzice glifosatul

aceasta_parcela_de_rapita_nu_a_fost_tratata_cu_niciun_produs_chimic_dar_nici_mecanic_explica_alain_majeurs_de_la_camera_de_agricultura_din_luxemburg.jpg

Aceasta parcela de rapita nu a fost tratata cu niciun produs chimic dar nici mecanic, explica Alain Majeurs de la Camera de Agricultura din Luxemburg.
Aceasta parcela de rapita nu a fost tratata cu niciun produs chimic dar nici mecanic, explica Alain Majeurs de la Camera de Agricultura din Luxemburg.
Image source: 
RFI/Aurore Lartigue

60% din exploataţiile agricole din această ţară nu mai folosesc deja glifosat. Erbicidul va fi interzis de la finele acestui an, iar o primă fază de interdicţie va începe chiar de la 1 februarie 2020.

Este un pas decisiv pentru un demers durabil de respectare a mediului, comentează ministrul luxemburghez al Agriculturii, Romain Schneider.

Interdicţia intră în vigoare în trei faze: de la 1 februarie este retrasă autorizaţia care permite companiilor să comercializeze acest erbicid iar stocurile sunt lăsate pe piaţă până pe 30 iunie, urmând ca după această dată să fie retrase. Produsele ce conţin glifosat mai pot fi utilizate însă până în ultima zi din an.  

Faptic, 60% din exploataţiile agricole de aici au renunţat deja la glifosat, potrivit datelor guvernamentale. Executivul a instaurat la finele lui 2019 un sistem de indemnizare a o mie de exploatări agricole active, prezente în această micuţă ţară ce numără 600.000 de locuitori.

Prima de bază este de 30/euro pe hectar pentru terenurile agricole şi de 50/euro pe hectar pentru terenurile viticole. Sumele sunt insuficiente – consideră principalul sindicat agricol al ţării care, va cere indemnizaţii separate pentru acoperirea costurilor derivate din neutilizarea glifosatului.

Luxemburg speră să declanşeze o reacţie în lanţ în ansamblul Uniunii Europene.

În Austria, erbicidul urma să fie interzis de la începutul lui 2020 însă guvernul a invocat erori de procedură.

Licenţa de utilizare a glifosatului în Uniunea Europeană este valabilă până pe 15 decembrie 2022 şi este obiectul unor ample dezbateri în numeroase state.

Franţa a prevăzut să interzică, parţial, de la 1 ianuarie 2021 utilizarea glifosatului iar doi ani mai târziu va interzice complet acest erbicid.