Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ayatolahul Khamenei: Iranul este deschis negocierilor dar nu cu Statele Unite

ghidul_suprem_iranian_ayatolahul_khamenei_la_teheran_aici_pe_15_ianuarie_2020_a_decis_sa_conduca_rugaciunea_de_vineri_17_ianuarie_2020.jpg

Liderul suprem iranian Ali Khamenei pastreaza o atitudine fermă împotriva Occidentului
Liderul suprem iranian Ali Khamenei pastreaza o atitudine fermă împotriva Occidentului
Sursa imaginii: 
HO IRANIAN SUPREME LEADER'S WEBSITE AFP

La o săptămână după tirul cu rachete iranian asupra avionului ucrainean, soldat cu 176 de morţi, dintre care 145 de iranieni cu dublă cetăţenie în mare parte şi canadieni, dar şi a manifestaţiilor ce au urmat, Ghidul Suprem, ayatolahul Ali Khamenei a decis să conducă rugăciunea de vineri. Este pentru prima dată în 8 ani când ayatolahul conduce chiar el această rugăciune. Gestul său intervine după manifestaţiile din ultímele zile izbucnite după prăbuşirea avionului ukrainean.

În predica săptămânală, ayatolahul Khamenei a denunţat comportamentul celor trei puteri europene semnatare ale acordului nuclear din 2015, acuzându-le că nu sunt «demne de încredere».

«Franţa, Germania şi Marea Britanie servesc intereselor americane», acuză Ghidul suprem iranian.

Cele trei puteri au anunţat marţi că declanşează un mecanism de reglementare a diferendelor prevăzut în acordul nuclear, invocând iniţiativele Iranului de a nu mai respecta ori aplica unele prevederi ale acordului.

Nu este prima dată când liderul religios iranian, Ali Khamenei, a acuzat occidentalii că nu sunt demni de încredere şi a interzis orice dialog cu guvernul Trump.    

Berlin a confirmat joi o informaţie din Washington Post potrivit căreia Statele Unite au ameninţat să impună taxe de 25% pentru atomobilele europene pentru a le forţa să  activeze acest mecanism de reglementare a diferendelor.

Ministrul de Externe iranian a acuzat europenii că au cedat şantajului lui Donald Trump.

Ayatolahul Ali Khamenei a declarat că drama «amară» a avionului ucrainean lovit deasupra Teheranului de forţele iraniene «nu ar trebui să şteargă sacrificiul generalului Soleimani», ucis de forţele americane la Bagdad, cu 5 zile înainte. El a prezentat condoleanţe familiilor victimelor.

Ayatolahul Ali Khamenei este oficial imam-ul ce ar trebui să conducă rugăciunea de vineri, la Teheran, dar, deleagă, de obicei această sarcină altora. Ultima dată când a condus rugăciunea s-a întâmplat în 2012, pe 3 februarie, cu ocazia celei de-a 33-a aniversări a Revoluţiei islamice şi în plină criză internaţională în jurul chestiunii dosarului nuclear.

La o săptămână după tirul cu rachete iranian împotriva avionului ucrainean, soldat cu 176 de morţi, dintre care 145 de iranieni cu dublă cetăţenie în mare parte şi canadieni, dar şi a manifestaţiilor care au urmat, Ghidul Suprem, ayatolahul Ali Khamenei a decis să conducă rugăciunea de vineri.

Preşedintele iranian Hassan Rohani susţine că doreşte să evite războiul. Precizări făcute în contextul în care se apropie şi alegerile legislative, pe 21 februarie.

Disensiunile dintre Washington şi Téhéran au luat amploare după ce Casa Albă a denunţat în 2018 acordul nuclear iranian încheiat în 2015 şi a reintrodus sancţiunile economice contra Teheranului.

Preşedintele Rohani a recunoscut implict existenţa unei crize de încredere la adresa autorităţilor. Manifestaţii împotriva puterii au loc aproape zilnic, în capitală.

Joi seară, în capitală au fost prezente forţe de securitate pentru a face faţă eventualelor manifestaţii.

Protestele par a fi net inferioare celor din noiembrie, declanşate împotriva creşterii de preţ a combustibilului, manifestaţii soldate cu cel puţin 300 de morţi, potrivit Amnesty International.

Pe de altă parte, armata americană admite, în cele din urmă că 11 soldaţi americani au fost răniţi în atacul iranian asupra unei baze militare din Irak. Iniţial preşedintele Donald Trump a asigurat, într-un discurs televizat că niciun soldat un a fost rănit.

La rândul său, preşedintele Iranului, Hassan Rohani a încercat să transformare doliul naţional din ultimele săptămâni într-un moment de reconciliere naţională.

Ïntr-un discurs televizat, preşedintele Hassan Rohani a dorit să facă un inventar al durerii iraniene, ale «tragediilor ce nu au partid». comentează Le Monde.

Dar, aceeaşi publicaţie se întreabă, dacă acest apel la unitate chiar poate fi auzit de iranieni, profund traumatizaţi de evenimentele din ultima perioadă.