Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Patronul Renault răspunde atacurilor lui Carlos Ghosn

renault.jpg

Jean-Dominique Senard este de un an în fruntea Aliantei Renault-Nissan-Mitsubishi
Jean-Dominique Senard este de un an în fruntea Aliantei Renault-Nissan-Mitsubishi
Sursa imaginii: 
Christophe Archambault/AFP

Jean-Dominique Senard, preşedintele Renault şi al Alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi, contraatacă. In faţa presei economice şi financiare, patronul francez a schiţat un bilanţ al acţiunii sale în fruntea constructorului de automobile. Si a profitat de ocazie pentru a riposta diverselor atacuri, directe sau indirecte, lansate de predecesorul său Carlos Ghosn, refugiat în Liban după o evadare spectaculoasă din Japonia unde urma să fie judecat.

La conferinţa de presă din 8 ianuarie de la Beirut, Carlos Ghosn estimase că Alianţa a devenit o „mascaradă” şi că strategia de consens promovată de noul patron este în impas. „Consensul nu funcţionează. Oamenii trebuie forţaţi ca să obţii sinergii” spunea ex-PDG-ul Renault.

Noul patron, Jean-Dominique Senard, a ţinut să pună lucrurile la punct. A început prin a pune la îndoială realitatea cooperării franco-japoneze şi deci cifrele sinergiilor avansate de Carlos Ghosn pe vremea când era în fruntea Alianţei. „In 2017 aceste sinergii ar fi ajuns la 5,7 miliarde de euro. Cum urăsc să spun baliverne, nu pot confirma aceste cifre pentru că nu înţeleg de unde provin” a precizat Senard.

Patronul instalat de un an în fotoliul lui Ghosn se vrea însă optimist. „80% din potenţialul nostru este în faţa noastră nu în spate şi asta ne dă speranţe” estimează Senard. In opinia acestuia, sub era Ghosn firma era ineficientă şi asta din cauza filialei din Olanda Renault-Nissan BV, „o structură extrem de greoaie şi costisitoare”.

Din punctul de vedere al noului patron, după un an haotic marcat în particular de rezultate economice proaste şi de eşecul fuziunii cu concernul Fiat-Chrysler, a venit momentul reînvierii. O guvernanţă reînoită, mai suplă şi mai respectoasă faţă de niponi. „Increderea între noi a revenit” afirmă Jean-Dominique Senard.

Cu toate acestea, la începutul săptămânii Financial Times evoca tensiuni între statele-majore franceze şi japoneze. „Fake news” a spus Senard după o dezminţire şi mai dură din partea lui Nissan. „Alianţa noastră este mai tare ca niciodată” zice patronul francez.

Sfidăriile pentru viitor nu lipsesc: noi norme pentru emisiile motoarelor termice, investiţii în maşinile electrice chiar dacă acestea nu reprezintă decât 2% din vânzările mondiale, şamd. La acest capitol al maşinilor electrice, Senard a vrut să puncteze noul model Renault Zoé. „Este genială, poate rula până la 390 de km. Electrica este o opţiune dar nu singura. Hidrogenul poate deveni şi el o parte considerabilă” e de părere PDG-ul Alianţei.

Sfidarea numărul unu a lui Jean-Dominique Senard rămâne totuşi incertitudinea zilei de mâine. „In următorii 5-7 ani va trebui să investim între 10-12 miliarde de euro fără a şti care vor fi piaţa şi tehnologia dominantă” spune Senard.

Viitorul Alianţei şi în particular viitoarele sinergii vor fi pe odinea de zi a unui consiliu de administraţie al trio-ului de constructori programat pe 30 ianuarie.

 
Patronul Renault răspunde atacurilor lui Carlos Ghosn