Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zeci de mii de francezi manifestează contra extinderii procreării asistate medical la lesbiene și femeile celibatare

pma.jpg

Manifestatie anti-PAM la Paris, octombrie 2019
Manifestatie anti-PAM la Paris, octombrie 2019
Image source: 
france24.com

Zeci de mii de persoane au defilat la Paris împotriva proiectului de lege privind bioetica. Un proiect care prevede printre altele posibilitatea lesbienelor și femeilor celibatare să poată beneficia de PAM – Procrearea asistată medical. Textul urmează să fie dezbătut marți în Senatul francez.

Mai bine de 22 de asociații au organizat manifestația de duminică de la Paris în speranța de a mobiliza cel puțin la fel de multă lume ca în 6 octombrie. La precedenta manifestație, un cabinet independent, angajat de mai multe organe de presă franceze, numărase peste 74.000 de participanți. Organizatorii evocau de partea lor atunci 600.000 de oameni în stradă acolo unde prefectura poliției nu numărase decât 42.000 persoane.

De această dată, manifestanții au fost aduși din toată țara cu o sută de autocare și 20 de trenuri. Adversarii acestei legi – familii numeroase, catolici integriști, persoane în vârstă dar și unii tineri în total decalaj cu majoritatea celor din generația lor - denunțau printre altele viitoarea «piață a procreării» care se va forma în urma adoptării legii și care se anunță în opinia manifestanților drept «foarte lucrativă». De asemenea, participanții reuniți sub deviza republicană revizuită «liberté, égalité, paternité» spun că vor «să apere rolul tatălui»

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut începând de marți în Senat. In ciuda ostilității unor aleși de dreapta – curent majoritar în Camera superioară a parlamentului francez - senatorii, reuniți în comisie specială, au adoptat déjà proiectul care prevede printre altele posibilitatea lesbienelor și femeilor celibatare să poată beneficia de PAM – Procrearea asistată medical.

Zeci de mii de francezi manifestează contra extinderii procreării asistate medical la lesbiene și femeile celibatare