Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amerizare de urgență reușită pentru SpaceX

spacex.jpg

Racheta Falcon 9 si capsula Crew Dragon au fost ambele realizate de firma SpaceX
Racheta Falcon 9 si capsula Crew Dragon au fost ambele realizate de firma SpaceX
Sursa imaginii: 
NASA/Joel Kowsky

Capsula Crew Dragon, lansată duminică de la Cap Canaveral (Florida), a demonstrat că se poate ejecta de pe racheta ei în caz de probleme la decolare. Un succes pentru firma lui Elon Musk însărcinată să trimită în curând doi astronauți Nasa spre Stația spațială internațională (ISS).

Decolarea rachetei Falcon 9 de pe baza de la Cap Canaveral s-a petrecut cu bine. După ceva mai puțin de un minut și jumătate de la plecare, undeva deasupra oceanului Atlantic, se ivește însă o problemă. Se declanșează așadar secvența zisă «de abandonare». Pe scurt, capsula Crew Dragon, menită să transporte doi astronauți Nasa spre Stația spațială internațională (ISS) este ejectată de pe racheta care o purta în spațiu. 12 secunde mai târziu, racheta Falcon 9 explodează în timp ce capsula amerizează liniștit și fără daune după ce parașutele destinate să-i permită amerizarea se deschiseseră perfect.

Pentru comanditar - societatea SpaceX – explozia și ce a urmat este o reușită, lucru care a explicat și ropotele de aplauze auzite la Cap Canaveral.

Cele 4 parasute ale capsulei Crew Dragon s-au deschis perfect (Foto: Hangout/AFP)

Lansarea descrisă mai sus nu a fost decât un test la scară reală dar fără oameni la bord. Niciun astronaut nu era la bordul lui Crew Dragon. Obiectivul testului era verificarea că respectiva capsulă este capabilă, în caz de anomalie, să se desprindă și să îndepărteze singură de racheta propulsoare pentru a salva viețile astronauților.

Miza testului era extrem de mare pentru firma lui Elon Musk, însărcinat să trimită peste două luni doi astronauți americani de la Nasa spre Stația spațială internațională. Reamintim că din 2011, adică de aproape un deceniu, Nasa face apel la rușii de la Soyouz dacă vrea să trimită oameni spre ISS întrucât navetele americane au fost scoase din uz.

 
Vasile Damian despre Amerizare de urgență reușită pentru SpaceX