
Special Paris
Oxfam: cei mai bogați 1% din lume dețin de două ori mai multe bogății decât 90% din populația mondială
oxfam.jpg

Oxfam este de părere că lupta contra sărăciei în lume a încetinit, lucru care provoacă o creștere și mai mare a inegalităților. Banca Mondială afirmă și ea că din 2013 încoace, ritmul reducerii sărăciei în lume a fost diminuat la jumătate.
Ca să atragă atenția liderilor mondiali – economici, politici sau ai societății civile – în ajunul Forumului economic mondial de la Davos, ONG-ul a publicat niște cifre uluitoare. Aflăm astfel că cei mai bogați 1% din lume dețin de două ori mai multe bogății decât 90% din populația mondială. Cei mai bogați 22 de oameni din lume au mai mulți bani decât toată populația feminină a Africii. In fine, ceva mai mult de două mii de miliardari dețin bogății cât 60% din populația lumii. Inclusiv Bill Gates, cu toate că este unul dintre cei mai darnici donatori din lume, și-a dublat averea de când a plecat din frunte afirmei Microsoft pe care a fondat-o. «Este absurd, dovada că sistemul economic nu funcționează cum trebuie» spune la RFI purtătoare de cuvânt a lui Oxfam France. In Franța, 7 miliardari au mai multe bogății decât cele mai sărace 30 de procente din populație.
ONG-ul mai notează că bogații au devenit tot mai bogați; astfel, în ultimul deceniu ei au beneficiat de o rentabilitate anuală de peste 7%. «Cifră extraordinară datorată diminuării fiscalității pentru marile averi și voinței multinaționalelor de a scăpa de impozite» e de părere Oxfam. Evaziune fiscală ar permite marilor bogătași să scape de o treime din obligațiile lor fiscale, lucru care explică și de ce doar 4% din fiscalitatea mondială provine din impozitul pe avere. Sunt deci denunțate direct politicile fiscale și sociale din diversele state din lume.
Nu în ultimul rând, Oxfam deplânge faptul că «bogăția extremă se bazează mult pe sexism». Dealtfel raportul din acest an al ONG-ului se intitulează «Cele care contează». «Femeile sunt marile perdante ale sistemului nostru economic injust și sexist. Trei sferturi din muncile casnice neremunerate – menaj, bucătărie, îngrijirea celor apropiați, colecta de apă și lemne în țările din sud – sunt efectuate de femei» amintește purtătoarea de cuvânt a lui Oxfam France. Fără a cere plata acestor «munci de îngrijiri» - «care» în engleză – Oxfam a calculat cât reprezintă aceste munci realizate de femei în cadrul privat sau familial: peste 10.000 de miliarde de dolari ! Cifră de trei ori mai mare decât sectorul digital. Femeile din lumea întreagă ar munci astfel zilnic peste 12 miliarde de ore fără a primi nici bani, nici recunoștință. In Franța, acest sector cântărește 15% din PIB-ul țării.
Ceea ce vrea să scoată în evidență ONG-ul este că aceste munci sunt inechitabil repartizate, făcute în mare parte de femei care astfel sunt mai puțin independente din punct de vedere economic întrucât nu se pot implica mai mult în profesie, asociații sau politică.