Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Misiune europeană de supraveghere în strîmtoarea Ormuz

2019-06-13t130954z_1530005765_rc1ff80f8360_rtrmadp_3_mideast-tanker_0.jpg

Iunie 2019, atacuri nerevendicate împotriva unor petroliere în zona Golfului Persic
Iunie 2019, atacuri nerevendicate împotriva unor petroliere în zona Golfului Persic
Sursa imaginii: 
Reuters

Ministerul francez al afacerilor externe anunţă crearea unei misiuni europene de supraveghere a strîmtorii Ormuz, misiune pilotată de Franţa şi care îşi va avea cartierul general în Emiratele Arabe Unite. Această misiune care îşi propune printre altele supravegherea maritimă a zonei este justificată de "instabilitatea" actuală dintr-o regiune "esenţială pentru pacea mondială".

Tările europene care s-au angajat să sprijine această misiune pilotată de Franţa sunt Germania, Belgia, Danemarca, Grecia, Italia, Olanda şi Portugalia. Potrivit autorităţilor franceze, care dispun de o bază militară la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, această misiune europeană va fi una complementară cu cea creată deja de Statele Unite după ce în zonă au fost atacate anul trecut mai multe petroliere, atacuri atribuite Iranului. De notat că Marea Britanie s-a alăturat misiunii americane.

Într-un comunicat dat publicităţii concomitent în toate cele opt ţări europene care au creat misiunea de supraveghere din strîmtoarea Ormuz se arată: "În 2019 au crescut insecuritatea şi instabilitatea în regiunea Golfului şi a strîmtorii Ormuz, ceea ce s-a manifestat prin numeroase incidente maritime şi de altă natură, consecinţă a intensificării tensiunilor regionale. Această situaţie afectează, de mai multe luni, libertatea de navigaţie şi securitatea navelor şi a echipajelor europene şi străine. Ea compromite deasemenea shimburile comericale şi aprovizionarea cu energie, ceea ce este susceptibil să aibă consecinţe economice în lumea întreagă".

S-ar putea ca în spatele acestei misiuni de supraveghere europeană să se afle dorinţa europenilor de dispune de forţe în regiunea Golfului în cazul izbucnirii unui război între Iran şi Statele Unite. Iranul a ameninţat că se va retrage din Tratatul de neproliferare a armelor nucleare dacă Franţa, Germania şi Marea Britanie vor adopta o politică de sancţiuni la adresa Teheranului de tipul celei americane. Cele trei ţări europene cer de fapt Iranului să nu-şi accelereze producţia de combustibil nuclear şi să respecte acordul din 2015 legat de îngheţarea programului său nuclear, chiar dacă Statele Unitre s-au retras din acord.

O complicată partidă de şah se duce de fapt în regiune şi pe plan internaţional în jurul Iranului, iar unele mutări au semnificaţie diplomatică în timp ce altele au una militară.