Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Choose France»: Emmanuel Macron îi primește pe marii patroni internaționali la Versailles

ciuz.jpg

Emmanuel Macron cu PDG-ul Coca-Cola, James Quincey cu ocazia summit-ului "Choose France", luni 20 ianuarie 2020
Emmanuel Macron cu PDG-ul Coca-Cola, James Quincey cu ocazia summit-ului "Choose France", luni 20 ianuarie 2020
Sursa imaginii: 
Benoit Tessier/AFP

In somptuasele decoruri ale Palatului Versailles, Emmanuel Macron i-a primit azi pe marii patroni din lumea întreagă. Aproape 200 de astfel de responsabili de multinaționale au acceptat invitația președintelui francez. O ocazie pentru locatarul de la Elysée de a promova eticheta «Made in France». Ce rezultate a dat întâlnirea?

BMW, Youtube, Total, Netflix, General Electric șamd. – patronii marilor multinaționale au avut întâlnire cu Emmanuel Macron și echipa sa în saloanele aurite de la Versailles. Unii dintre ei au discutat direct cu președintele Franței, alții au stat de vorbă cu unul din cei 20 de miniștri francezi prezenți și ei la întâlnire. Reuniuni bilaterale la care francezii au lăudat atractivitatea Franței sub sloganul  «Choose France». Intâlnirile au avut loc, toate, cu ușile închise.

In ajunul întâlnirii de la Palatul Versailles, președinția franceză – adică Palatul Elysée – a găzduit în timpul week-endului o expoziție consacrată unor produse «Made in France». Au fost arătate marelui public – locurile erau limitate și obținute numai pe baza unei înscrieri prealabile – 120 de obiecte, de la periuța de dinți făcută din plastic biodegradabil la inima artificială Carmat. Unele dina ceste produse au fost aduse și prezentate și la Versailles.

Prima ediție a lui «Choose France» avusese loc acum doi și se soldase – potrivit cifrelor difuzate de președinția franceză - cu 1.300 de decizii de investiții și crearea a 30.000 de locuri de muncă. Rezultatele pentru 2019 nu au fost încă definitivate dar Palatul Elysée spune că ele sunt și mai mari.

La actuala ediție, a treia deci, Bruno Le Maire, ministrul Economiei, anunță că «8 miliarde de euro vor fi investite în țară».  Sunt așteptate și anunțuri referitoare la locurile din Franța unde se vor implanta uzine ale unor multinaționale. De asemenea, în contextul Brexit-ului și al ameliorării mediului fiscal și juridic francez, Parisul speră să atragă și o serie de sedii sociale implantate până acum în Regatul unit.

Incă înainte să înceapă întâlnirea de la Versailles, președinția franceză a anunțat o comandă în valoare de 2 miliarde de euro făcută de armatorul italiano-elvețian MSC șantierelor navale de la Saint-Nazaire. Contractul prevede construirea a două pacheboturi - de câte 6.700 de pasageri fiecare - ce vor fi propulsate cu gaz natural lichefiat. Proiectul va necesita 14 milioane de ore de lucru și va corespunde la 2.400 de locuri de muncă timp de trei ani și jumătate.

De asemenea s-a anunțat decizia lui Coca-Cola de a investi un miliard de euro în următorul an pentru a dezvolta și introduce pe piața franceză noi produse. In fine, grupul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca va investi peste 200 de milioane de euro în următorii 5 ani pentru a-și dezvolta uzina de la Dunkerque vizitată tocmai luni de președintele Emmanuel Macron. Uzină în care se produc fiolelele de gaz destinate bolnavilor de astm. Același grup farmaceutic va investi alte aproape 250 de milioane de euro în diverse parteneriate cu cercetători francezi și, în fine, tot AstraZeneca își va implanta la Paris centrul european de inovații, o investiție suplimentară de 13 milioane de euro.

Potrivit agenției de promovare a Franței «Business France», în Hexagon firmele multinaționale au aproape două milioane de angajați.

 
«Choose France»: Emmanuel Macron îi primește pe marii patroni internaționali la Versailles