Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: raport recomandînd legalizarea situaţiei pentru 300 000 de imigranţi ilegali

000_rn9xc_0.jpg

Porte de la Chapelle, în nordul Parisului: corturi instalate pentru imigranţi clandestini, august 2017
Porte de la Chapelle, în nordul Parisului: corturi instalate pentru imigranţi clandestini, august 2017
Image source: 
PATRICK KOVARIK / AFP

Pe teritoriul francez se află într-o situaţie de ilegalitate, fără acte în regulă, în jur de 300 000 de imigranţi, iar soluţia ideală pentru ei şi pentru Franţa ar fi accea de a li se acorda un permis de sejur. Este concluzia a 11 experţi care au înaintat un raport executivului de la Paris.

Potrivit acestui raport, pe care îl comentează cotidianul Le Monde, cei 300 000 de oameni se află într-o situaţie paradoxală: ei nu pot fi nici expulzaţi dar nici nu pot cere pe bază legală oficializarea prezenţei lor pe pămînt francez. Ceea ce înseamnă suferinţă, incertitudine şi mizerie. Prin urmare, cei 11 experţi consideră că statul ar trebui să facă un efort, un gest, să dea dovadă chiar de curaj şi generozitate şi să le furnizeze acestor clandestini acte în regulă. Din echipa care semnează acest raport fac parte înalţi funcţionari publici şi diverse  personalităţi, iar propunerilor lor sunt de natură să fie considerate ca "şocante", afirmă Le Monde. Cu atît mai mult cu cît politica Franţei în materie de imigraţie pune accentul pe disuasiune, pe limitarea numărului de candidaţi la azil şi la exil.

Franţa acordă în prezent doar în jur de 30 000 de cărţi de sejur pe an. Prea puţin, spun autorii raportului, care mai pun în evidenţă un fapt: întrucît cei 300 000 de clandestini nu au acte în regulă aceştia sunt obligaţi la marginalizare, uneori chiar la un fel de vagabondaj fără nici o şansă de a se integra în circuitul economic şi de a spera la o viaţă mai bună.

In raport mai sunt avansate şi alte propuneri legate de cărţile de sejur, de exemplu ca ele să fie de o durată de cinci ani şi nu de un an, cum este cazul acum. Iar cărţile de sejur de zece ani ar trebui să devină permanente. Cei 11 experţi mai pledează pentru crearea unui cărţi de sejur umanitare pentru persoane vulnerabile sau traumatizate din cauza unor experineţe trăite, chiar dacă nu au, aceste persoane, motive suficiente pentru a cere azil politic.

Este greu de crezut că aceste "propuneri şoc" legate de simplificarea dreptului de sejur în Franţa vor fi acceptate în bloc de executiv. Ele au însă meritul de a relansa dezbaterea, dat fiind cel puţin un fapt evident: 300 000 de străini nu pot fi expulzaţi în masă.