Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eforturi internaţionale pentru găsirea unei soluţii la ecuaţia crizei libiene

2017-07-25t164214z_1582366523_rc1c44a2b5f0_rtrmadp_3_libya-security-france_0.jpg

Primul ministru libian, Fayez al-Sarraj, preşedintele francez Emmanuel Macron şi mareşalul Haftar la Paris, 25 iulie 2017.
Primul ministru libian, Fayez al-Sarraj, preşedintele francez Emmanuel Macron şi mareşalul Haftar la Paris, 25 iulie 2017.
Image source: 
REUTERS/Philippe Wojazer

Ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian a efectuat, marţi 21 ianuarie, o vizită în Algeria pentru a discuta despre mai multe conflicte regionale, cu un accent special pe cel din Libia. Uniunea Europeană face mari eforturi pentru a evita ca haosul să se instaureze în Libia, practic la porţile Europei.

S-ar spune că toată lumea doreşte găsirea unei soluţii la criza libiană şi propune cîte un plan de pace. Turcia, care a decis să trimită soldaţi în Libia, are viziunea ei, ca şi Rusia, acuzată că a trimis mercenari pe teritoriul libian. Franţa, aflată din punct de vedere militar la originea prăbuşirii regimului reprezentat de Muammar Gaddafi, consideră că are şi ea o datorie morală faţă de Libia. Ca şi Italia, fostă putere colonială în Libia. Sîmbătă 19 ianuarie, Germania a găzduit la Berlin o reuniune la vîrf consacrată Libiei, la care au participat, alături de cancelara Angela Merkel,  atît preşedintele francez Emmanuel Macron cît şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, precum şi preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi.

Algeria, care are o frontieră comună de o mie de kilometri cu Libia, consideră că trebuie să-şi spună şi ea cuvîntul în acest context. Săptămîna viitoare sunt de altfel aşteptaţi al Alger pentru discuţii pe tema crizei libiene premierul italian Giuseppe Conte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi ministrul de externe egiptean. Aproape că ne aflăm în faţa unei competiţii cu tema: cine este capabil să găsească soluţia la ecuaţia crizei libiene? Printre cei care au făcut propuneri se mai numără ONU şi Uniunea africană. Mai sunt amestecaţi, în căutarea unor soluţii dar cu multe interese personale, şi Arabia saudită şi Emiratele Arabe Unite…

Din 2011 încoace, de la căderea lui Gaddafi, Libia este o sursă de instabilitate în regiune iar europenii se tem că ar putea deveni o a doua Sirie. Pe 25 iulie 2017, invitaţi la Paris de Emmanuel Macron, şi-au dat mîinile în faţa camerelor de luat vederi cei doi mari rivali din Libia, mareşalul Haftar care controlează estul ţării şi Fayer al-Sarraj aflat în fruntea unui guvern de uniune naţională la Tripoli. De atunci însă nici unul dintre cei doi rivali n a mai ridicat un deget pentru a ajunge la un compromis.