
Special Paris
Reuniune internaţională la Ierusalim pentru comemorarea Holocaustului
b65b9fbb857c6f90c64e016505ba27b1aba7dc2b.jpeg

Potrivit surselor israeliene, 47 de lideri internaţionali şi-au anunţat participarea la această comemorare, dintre care 26 de preşedinţi, patru regi (al Spaniei, al Belgiei, al Olandei şi al Luxemburgului) precum şi patru prim-miniştri. Mai precis, ei participă la un Forum mondial pe tema Holocaustului, la muzeul şi memorialul Yad Vashem de la Ierusalim, forum ajuns la a cincea ediţie.
Într-un moment de mare tensiune în regiune, cînd Iranul este denunţat ca o primejdie majoră pentru statul Israel, acest pelerinaj internaţional are o importantă semnificaţie. Liderii prezenţi transmit de fapt mai multe mesaje, prin participarea lor la acest Forum. Ei vor să arate că sprijină Israelul şi că nu vor permite niciodată ca securitatea acestui stat să fie ameninţată. În acelaşi timp toţi aceşti lideri vin şi cu un mesaj de pace, într-un context în care Iranul şi Statele Unite s-au aflat la un pas de izbucnirea unui conflict deschis. Dar Forumul mondial pe tema Holocaustului este şi o ocazie de împrospătare a memoriei şi de a spune că ororile din trecut nu mai trebuie niciodată să se repete.
Preşedintele francez Emmanuel Macron, care s-a întreţinut cu primul ministru israelian Benjamin Netaniahu precum şi cu şeful statului israelian Reuven Rivlin, a ţinut să spună că "negarea" existenţei Israelului ca stat este o nouă formă de antisemitism.
Aceasta este prima vizită efectuată în Israel de Emmanuel Macron de cînd a devenit preşedinte, şi ea intervine într-un moment cînd Franţa se confruntă cu multiplicarea actelor antisemite. Emmanuel Macron a evocat însă la Ierusalim angajamentul său "de zi cu zi" împotriva antisemitismului, sub toate formele sale inclusiv cele care proliferează pe platformele numerice.
Această importantă întîlnire internaţională de la Ierusalim are loc într-un moment cînd Statele Unite urmează să anunţe un nou plan de pace legat de conflictul dintre Israel şi palestinieni. Benjamin Netaniahu speră însă să creeze în acelaşi timp un fel de coaliţie internaţională împotriva Iranului, care în ultimele două decenii şi-a extins influenţa în mai multe ţări din regiune: în Irak, în Liban, în Siria, în Etiopia. "Ameninţarea nazistă de altădată are astăzi un nou nume, cel al Iranului, întrucît Republica islamică ameninţă, prin programul său nuclear şi balistic, însăşi existenţa statului evreu" a declarat în cursul acestei săptămîni Benjamin Netaniahu. El ar dori să convingă Franţa, Germania şi Marea Britanie să urmeze modelul american şi să iasă din tratatul semnat cu Iranul în 2015, tratat în virtutea căruia ayatolahii se angajau să-şi sisteze programul nuclear dar obţineau în schimb ridicarea sancţiunilor economice.
Cele trei ţări europene speră să salveze însă acest acord, dar au declanşat totuşi procedura prin care Iranul ar putea fi sancţionat economic întrucît produce o cantitate mai mare de combustibil nuclear decît prevede tratatul. Preşedintele Emmanuel Macron a ţinut să sublinieze, chiar de cum a aterizat la Ierusalim, că Franţa nu va permite niciodată Iranului să fabrice arma nucleară.
Pentru premierul israelian Benjamin Netaniahu, confruntat în ţara sa cu acuzaţii de corupţie şi aflat în colimatorul justiţiei, faptul că un număr atît de mare de lideri internaţionali sunt prezenţi la Ierusalim este o mare victorie diplomatică. El obţine într-un fel, de facto, şi recunoaşterea Iarusalimului drept capitală a statului Israel.
El continuă să fie criticat însă în multe capitale pentru politica sa de instalare de noi colonii evreieşti în teritoriile palestiniene. Emmanuel Macron face parte dintre aceşti lideri care reamintesc sistematic faptul că această strategie nu este de natură să contribuie la găsirea unei soluţii de pace. Deplasarea sa la Ramallah are deci o încărcătură simbolică, deşi, după cum arată cotidianul Le Figaro, aşteptările palestinienilor sunt "foarte limitate" în urma acestei vizite. Merită semnalat însă că şi-au mai anunţat intenţia de a merge în Cisiordania preşedintele rus Vladimir Putin şi prinţul Charles al Marii Britanii.