Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Măsuri drastice în China: 20 de milioane de locuitori sunt în carantină pentru a evita propagarea noului virus

Putinà lume pe aeroportul din Wuhan unde pasagerilor care sosesc li se ia temperatura prin scanner, 23 ianuarie 2020

Autorităţile de la Beijing au luat măsuri drastice contra noului virus care a început să se răspândească în restul lumii. Două oraşe chinezeşti au fost complet izolate. Wuhan, epicentrul de unde a plecat epidemia cu noul coronavirus, şi Huanggang aflat la 70 de km est de Wuhan, au fost închise, puse în carantină. Primul oraş are 11 milioane de locuitori, al doilea „doar” ceva mai puţin de 8 milioane. Măsuri radicale luate în ajunul sărbătorilor de An nou chinezesc.

Oraşul Beijing, capitala Chinei, a decis să anuleze festivităţile prevăzute pentru noul an. Un an nou care începe sâmbătă, 25 ianuarie. Tot ca să evite propagarea epidemiei cu noul virus, regimul comunist va închide Cetatea interzisă, cel mai important monument istoric din China. Fostul palat al împăraţilor îşi va închide porţile sâmbătă până la noi ordine, a anunţat direcţia muzeului.

Până la această oră şi din surse oficiale chinezeşti, epidemia cu noul virus a contaminat 634 de persoane. De partea sa, Imperial College din Londra a estimat că numărul de cazuri în toată China ar fi atins déjà cifra de 4.000. Cert este că până miercuri, tot din surse chinezeşti, se recenzaseră 17 decese, toate în provincia Hubei, focarul infecţiei şi zona în care se află oraşele Wuhan şi Huanggang, închise de autorităţi. La fel, a fost izolată de lume şi Ezhou, localitate cu „doar” puţin peste un milion de locuitori.

Carantina impusă acestor metropole – Wuhan este chiar capitala provinciei - este foarte strictă. Transporturile publice – metroul, autobuzele, trenurile, avioanele – sunt întrerupte. Ca să poţi ieşi din oraş ai nevoie de autorizaţie specială. Lucru neplăcut în ajunul unei mari sărbători când lumea se pregăteşte să plece, fie la rudele din restul ţării, fie în străinătate pentru cei mai înstăriţi. Astfel, zeci de zboruri internaţionale cu plecarea de la Wuhan au fost anulate. Agenţiile de voiaj şi-au anulat şi ele toate sejururile până în 8 februarie.

Măsurile au fost salutate de OMS

In oraş, din spusele corespondenţilor printre care se numără şi cel de la redacţia în limba franceză RFI, primăria a impus purtarea măştilor respiratorii în spaţiile publice. Decizie care a luat prin surprindere autorităţile sanitare. Rezultatul este că nu există suficient de multe măşti, deci ele au fost raţionalizate iar în paralel a apărut déjà o piaţă neagră.

Vă propun să-l ascultaţi pe Yann, coafor francez stabilit la Wuhan, care evocă „marea panică ce a cuprins populaţia. Supermarketurile au fost luate cu asalt, preţurile la alimente au explodat. E un început de psihoză. Inclusiv bolnavii, începând cu ora 5 după-amiaza, sunt transportaţi în clinici speciale” spune francezul.

Trebuie spus că la Wuhan trăiesc, potrivit ambasadei Franţei din China, circa 500 de francezi. Metropola găzduieşte mai multe mari firme franceze precum constructorul de maşini PSA-Peugeot-Citroën.

Măsurile drastice impuse de autorităţi au fost salutate de directorul general OMS – Organizaţia mondială a sănătăţii. El a declarat că „aceste măsuri puternice vor permite nu doar controlarea epidemiei dar şi minimalizarea riscurile ca ea să se propage în restul lumii”.

Deciziile luate de Beijing şi de diversele autorităţi locale, chiar dacă sunt puţin tardive – primele cazuri de contaminare cu noul virus au fost semnalate déjà acum o lună – ele au darul de a exista şi de a fi dictate „de sus”. Experţii citaţi de agenţiile de presă estimează că pentru preşedintele Xi Jinping, „noul virus este un test enorm”. Pentru moment, acesta a dat semnalul mobilizării generale încă de luni, ziua când au fost anunţate primele cifre referitoare la contaminări şi morţi.

China trece însă actualmente printr-o perioadă dificilă. Regimul este confruntat de 7 luni cu manifestaţii la Hong-Kong. Politica sa faţă de minorităţile musulmane din Xinjiang este prost văzută în străinătate. In fine, războiul comercial cu SUA a fragilizat economia Chinei a cărei creştere a fost anul trecut de doar 6,1%, cea mai slabă cifră din ultimele 3 decenii! Ori, virusul riscă să atace direct inima economiei chinezeşti care este consumul. Obligaţi să stea acasă, speriaţi de riscul unei contaminări, chinezi vor frecventa mai puţin locurile publice, restaurantele, avioanele şamd. Pe scurt, o epidemie gravă ar fi catastrofală pentru ţară.

 
Măsuri drastice în China: 20 de milioane de locuitori sunt în carantină pentru a evita propagarea noului virus