Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul francez al Apărării, la Washington pentru a discuta despre lupta antiteroristă

parly.jpg

Florence Parly, ministrul francez al Apàràrii, este luni 27 ianuarie 2020 la Washington
Florence Parly, ministrul francez al Apàràrii, este luni 27 ianuarie 2020 la Washington
Sursa imaginii: 
RFI

Florence Parly, ministrul francez al Apărării, este așteptat luni la Washington pentru o serie de discuții cu omologul său american, Mark Esper. Pe agenda acestor discuții: sprijinul militar american adus trupelor franceze desfășurate în Sahel și soarta coaliției internaționale anti-Daech în Irak și Siria.

Mark Milley, șeful statului-major american, a fost foarte clar: SUA își vor reduce prezența în Africa. O lovitură pentru Paris în contextul în care Franța și partenerii ei din Sahel tocmai anunțaseră zilele trecute, la summit-ul de la Pau, că vor să-și mărească eforturile pentru a combate grupurile jihadiste din regiune.

O retragere americană din vestul Africii ar complica deci foarte mult misiunea celor aproape 4.500 de militari francezi din forța Barkhane desfășurată în Mali, Niger și Burkina Faso. Intr-adevăr, Washington furnizează acestei operațiuni informații prețioase, în particular grație dronelor sale. Totodată, aviația americană alimentează în zbor avioane de luptă franceze și asigură transport logistic, totul contra unui cost anual de 45 de milioane de dolari. «Angajamentul american în regiune este crucial întrucât furnizează capacități critice, unele dintre ele de neînlocuit» avertiza executivul francez. Președintele Emmanuel Macron estimează că «o retragere americană din Africa ar fi o veste proastă pentru Franța» deoarece apare riscul proliferării terorismului.

Florence Parly, ministrul francez al Apărării, va aborda cu omologul ei american Mark Esper, și un alt dosar fierbinte: soarta coaliției internaționale anti-Daech din Irak și Siria. O coaliție condusă de SUA și cei 5.200 de militari americani dar la care participă și Franța cu circa 150 de soldați. Parisul vrea o continuare a acestei coaliții dar pe teren situația este incertă. La începutul lui ianuarie, a doua zi după uciderea emblematicului general iranian Qassem Soleimani de un tir american, lângă Bagdad, parlamentul irakian a votat în favoarea retragerii trupelor străine din țară. Ori, Irakul servește tocmai ca bază de plecare a operațiunilor antiteroriste în Siria unde organizația stat islamic ar putea profita de o eventuală retragere a trupelor internaționale pentru a se reconstitui.

 
Ministrul francez al Apărării, la Washington pentru a discuta despre lupta antiteroristă