Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


75 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz: continuă polemica între Polonia și Rusia

auschwitz.jpg

6 milioane de evrei au fost exterminati în al doilea ràzboi mondial din care peste un milion în lagàrul de la Auschwitz-Birkenau
6 milioane de evrei au fost exterminati în al doilea ràzboi mondial din care peste un milion în lagàrul de la Auschwitz-Birkenau
Image source: 
RFI/Jan van der Made

Supraviețuitorii Holocaustului se reunesc luni la Auschwitz pentru a comemora 75 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare unde armata nazistă a ucis peste un milion de oameni, în mare parte evrei. La ceremoniile din sudul Poloniei vor veni capete încoronate, șefi de state și de guverne din aproape 60 de țări. In ciuda importanței acestei date, o serie de lideri din marile state ale lumii vor lipsi luni de la Aschwitz.

Israelul, care a marcat joia trecută, la Ierusalim, eliberarea lagărului de exterminare nazist, atrăsese acolo o serie de personalități de primplan precum președintele Franței, Emmanuel Macron, omologul său rus, Vladimir Putin, sau vice-președintele american Mike Pence. Niciunul dintre aceștia nu e prevăzut să vină luni la Auschwitz.

Ceremoniile organizate de Polonia au fost marcate în prealabil de polemici și invective între polonezi și ruși. Putin declarase, în decembrie, că Polonia, mână în mână cu Hitler, ar fi contribuit la declanșarea celui de-al doilea război mondial. Declarație inexactă care a provocat stupoare în Occident și furie la Varșovia. Președintele polonez Andrzej Duda l-a acuzat pe omologul său rus că vrea să rescrie istoria. Apoi, liderul de la Varșovia a refuzat să vină joi la Ierusalim pe motiv că nu putea să se exprime, să-i dea replica în public lui Vladimir Putin. In fine, trebuie spus că liderul de la Kremlin și-a multiplicat în ultima vreme intervențiile pentru a relativiza pactul germano-sovietic din 1939, botezat Ribbentrop-Molotov, care preciza felul în care Berlinul și Moscova își vor împărți Europa de est.

Politizarea istoriei de către ruși nu este noutate

Varșovia a replicat la toate aceste declarații rusești insistând pe faptul că «Polonia a fost prima victimă a războiului, prima țară care a trăit agresiunea armată a Germaniei hitleriste și a Rusiei sovietice și prima țară care s-a luptat pentru o Europă liberă». Nu pin ultimul rând, liderii actuali de la Varșovia au repus pe tapet echivalența între nazism și comunism.

Cum nota zilele trecute ziarul Le Monde, «această politizare a istoriei, această viziune promovată de dreapta aflată actualemente la putere la Varșovia, are dedesubturi politice. Ea nu caută decât să micșoreze amploarea crimelor comise contra evreilor și atitudinea anumitor civili sau grupuri armate poloneze vizavi de evrei».

De partea cealaltă, la Moscova, politizarea istoriei de către ruși nu este nici ea noutate. Considerată lider al «taberei binelui», Uniunea sovietică, cu cei 27 de milioane de soldați morți, nu se poate considera în culpă.

Această bătălie a memoriilor între Rusia și Polonia, tentația liderilor de a instrumentaliza istoria celui de-al doilea răboi mondial în scoputi naționaliste, pătează din păcate aniversarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz-Birkenau, acolo unde au fost exterminați mai bine de un milion de evrei din cele 6 milioane ucise de Germania nazistă.

 
75 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz: continuă polemica între Polonia și Rusia