Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Trump şi conflictul israelo-palestinian: pariul dificil al unui nou plan de pace

2018-09-26t141219z_810104819_rc15927fada0_rtrmadp_3_un-assembly_0.jpg

Benjamin Netanyahu şi Donald Trump în contextul unei precedente reuniuni, în 2018
Benjamin Netanyahu şi Donald Trump în contextul unei precedente reuniuni, în 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Carlos Barria

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu se află într-o vizită la Washington împreună cu liderul opoziţiei din ţara sa, generalul Benny Gantz. Principalul subiect pe agenda discuţiilor este noul plan de pace anunţat de preşedintele Donald Trump, salutat cu entuziasm de premierul israelian dar respins din start de palestinieni.

Acest plan s-a "născut mort", iată o afirmaţie pe care am găsit-o în presa franceză şi în depeşele Agenţiei France Presse în legătură cu  intenţiile tandemului Netanyahu - Trump. Chiar înainte de anunţarea detaliilor, palestinienii au denunţat intenţiile Israelului de a anexa valea Iordanului, "zonă strategică reprezentînd 30 la sută din Cisiordania ocupată", precum şi coloniile israeliene din Cisiordania. În virtutea acestui plan, afirmă responsabilii palestinieni de la Ramallah, Ierusalimul ar urma să fie recunoscut ca fiind capitala unică a statului israelian.

Preşedintele american a încercat, s-ar părea, în ultimul timp, să discute şi cu liderii palestinieni despre acest plan, dar aceştia din urmă consideră că Statele Unite nu mai sunt un mediator credibil. De altfel autoritatea palestiniană a rupt toate legăturile oficiale cu Casa Albă de cînd preşedintele american a recunoscut, în decembrie 2017, Ierusalimul drept capitală a Israelului. Acum, palestinienii ameninţă chiar să se retragă din Acordurile de la Oslo, care încadrează relaţiile cu Israelul, dacă Donald Trump "merge înainte" cu planul său.

În Franţa comentatorii sunt de părere că Donald Trump, la incitarea lui Benjamin Netanyahu, ar fi renunţat definitiv la scenariul "două ţări, două popoare", deci la crearea unui stat palestinian viabil alături de cel israelian. Un scenariu în favoarea căruia continuă să pledeze europenii, şi singurul acceptat de palestinieni.

In declaraţiile sale făcute la Washington, premierul israelian îl numeşte pe Donald Trump "cel mai bun prieten pe care l-a avut vreodată Israelul". Mulţi comentatori, dintre care unii în Israel, se întreabă însă dacă Benjamin Netanyahu nu instrumentalizează acest plan favorabil israelienilor în contextul viitoarelor alegeri anticipate din ţara sa. Si deasemenea în contextul în care Netanyahu se află în colimatorul justiţiei israeliene pentru o serie de acuzaţii de corupţie. Cotidianul Libération analizează subiectul sub titlul: "Israel: un deal al secolului" în campanie. Într-un moment cînd Donald Trump se află el însuşi în campanie pentru realegerea sa la Casa Albă, o victorie diplomatică de anvergură în Orientul Apropiat ar însemna în mod evident un atuu electorat.

Planul a fost elaborat timp de doi ani de un trio foarte apropiat de liderul de la Casa Albă: fostul său avocat Jason Greenblatt, consilierul său Jared Kushner (care îi este şi ginere), şi ambasadorul american în Israel, David Friedmann. Cotidianul Le Monde scria anul trecut în aprilie următoarele în legătură cu cei trei: "Aceşti evrei foarte religioşi, care se afişează în anturajul lui Benjamin Netanyahu, pretind că ar putea reuşi acolo unde toate administraţiile americane au eşuat timp de decenii. Ei mai cred că planul ar favoriza şi o normalizare a relaţiilor dintre statul evreu şi ţările arabe."

Ca un ecou la tema normalizării, Agenţia France Presse arată că Israelul le va autoriza de acum înainte cetăţenilor săi să călătorească în Arabia Saudită, pentru afaceri sau cu scopuri religioase. Observatorii pun în evidenţă o apropiere între Israel şi Arabia Saudită în contextul în care ambele ţări au un redutabil inamic comun - Iranul.