Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce face Franţa pentru a preveni propagarea noului virus venit din China

Serviciul de boli infectioase si tropicale al spitalului Bichat din Paris

Franţa, prima ţară europeană în care au apărut cazuri de îmbolnăvire cu noul virus 2019-nCoV originar din China, a anunţat că-şi va repatria în cursul săptămânii compatrioţii aflaţi în regiunea oraşului Wuhan. Cei trei bolnavi – doi la Paris, unul la Bordeaux - fuseseră recent în China. Alte 6 cazuri suspecte sunt în curs de testare. Ce măsuri a anunţat Parisul că va lua, sau nu?

Guvernul de la Paris este pe picior de război. La aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle – cel mai mare din ţară – s-a instaurat o „echipă medicală de control”, pe internet s-a lansat un site pedagogic iar la ministerul sănătăţii are loc în fiecare seară o şedinţă consacrată acestui subiect.

In urma reuniunii de duminică s-a aflat că pe lângă cele trei cazuri confirmate de contaminare – două în capitală, al treilea la Bordeaux – alte 6 sunt în curs de evaluare. „Mă aştept să avem alte cazuri, ca peste tot” a precizat Agnès Buzyn. Ministrul francez al Sănătăţii a mai estimat că „fiind primii care am pus la punct un test de depistare, am fost şi primii care am detectat bolnavii”.

De câteva zile încoace, autorităţile sanitare franceze repetă sistematic şi pe toate căile ce trebuie să facă persoanele care sunt îngrijorate de prezenţa unor simptome tip febră sau tuse după ce s-au întors din China sau după ce au fost în contact cu cineva care a revenit de acolo. Aceste persoane, pentru a evita propagarea virusului, nu trebuie în niciun caz să meargă la spital sau la medicul de familie. Dimpotrivă, ele trebuie să rămână acasă şi să contacteze telefonic serviciile de urgenţă care vor trimite deîndată un medic specialist.

Pentru a-i trata pe bolnavi, două spitale pariziene – Bichat şi Pitié-Salpêtrière – dispun fiecare de câte 7 camere adaptate acestor cazuri. In restul Franţei există 12 spitale de referinţă echipate cu astfel de camere.

De notat că Franţa a respins idea de a instala camere termice în aeroporturi pentru a-i controla pe pasagerii care vin din China sau de la Wuhan, focarul de unde a plecat noul coronavirus. „Metoda este discutabilă pe plan ştiinţific şi nu există dovada eficacităţii sale” a declarat ziarului Le Monde profesorul Yazdan Yazdanpanah, şeful serviciului de boli infecţioase şi tropicale de la spitalul Bichat. De partea ei, Agnès Buzyn a estimat că „a lua temperatura este un simbol, place populaţiei dar este o falsă măsură de securitate care nu serveşte la nimic. Organizaţia mondială a sănătăţii nu recomandă această tehnică. Ceea ce merge bine este difuzarea de informaţii pasagerilor, ceea ce facem în scris şi în trei limbi diferite”. Ministrul francez al Sănătăţii a respins de asemenea idea de a interzice în Franţa zborurile care vin din China. „Oamenii pot veni din China via Belgia sau Spania”.

In schimb, autorităţile franceze au decis să organizeze repatrierea în Franţa, pe cale aeriană şi directă, de comun acord cu autorităţile chineze, a francezilor care se află în regiunea Wuhan, oraş unde există mai multe firme franceze printre care o uzină a constructorului de maşini PSA-Peugeot-Citroën. Vor fi repatriaţi doar cei care vor dori să revină în Franţa. „Repatrierea va avea loc în cursul acestei săptămâni iar persoanele repatriate vor trebui să stea 14 zile în carantină” a mai spus ministrul francez.

In fine, guvernul de la Paris estimează că „este inutil să se poarte măşti sanitare”. O precizare necesară întrucât în ultimele zile anumite farmacii au fost luate cu asalt.

 
Ce face Franţa pentru a preveni propagarea noului virus venit din China