Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lecţiile unui scrutin italian: Liga lui Matteo Salvini pierde pariul în Emilia-Romagna, Mişcarea 5 stele e pe cale de dispariţie şi stânga e încrezătoare

salvini.jpeg

Matteo Salvini, liderul Ligii, la un discurs sustinut dupà înfrângerea în Emilia-Romagna, 27 ianuarie 2020
Matteo Salvini, liderul Ligii, la un discurs sustinut dupà înfrângerea în Emilia-Romagna, 27 ianuarie 2020
Sursa imaginii: 
Flavio Lo Scalzo/Reuters

Extrema dreaptă populistă italiană şi-a pierdut pariul în Emilia-Romagna. Liga lui Matteo Salvini a fost învinsă de stânga din Partidul democrat. Liderul suveranist miza pe acest bastion tradiţional al stângii pentru a pretinde la alegeri legislative anticipate. Rezultatul de duminică bulversează în realitate întregul raport de forţe din guvernul de la Roma.

Pentru Matteo Salvini înfrângerea de duminică este usturătoare. Liderul partidului populist de extremă dreaptă Liga promisese că va „elibera” această regiune controlată de stânga din 1945 încoace. Pariul a fost pierdut, alegătorii s-au mobilizat masiv – 67%, de două mai numeroşi decât la precedentul scrutin regional – şi au ales să recompenseze buna gestionare economică şi socială a democraţilor. Cum notează ziarul Libération, „ei au ales de asemenea să sancţioneze şi strategia de radicalizare politică promovată de Salvini”.

Trebuie spus că fostul ministru de interne şi vice-premier provocase vara trecută căderea guvernului de la Roma. De atunci tot cerea alegeri anticipate şi miza pe o victorie în Emilia-Romagna ca să obţină câştig de cauză. Denunţând „clientelismul” şi „corupţia” din regiune, „buldozerul Salvini” a dat tot ce a putut în această campanie. A participat la 150 de mitinguri – peste 7 pe zi! – în trei săptămâni şi s-a evidenţiat în ultimele zile în periferia oraşului Bologna. Intr-un cartier popular, înconjurat de fani şi de camere de filmat, la îndemnul unei femei de acolo, Salvini a sunat la uşa unei familii tunisiene pe care a întrebat-o: „E adevărat că sunteţi traficanţi de droguri?”.

Mobilizarea electoratului – mai ales a celui de stânga - se datorează în mare parte mişcării civice antirasiste şi anti-suveraniste a „sardinelor”. O mişcare ce a luat naştere acum două-trei luni la Bologna – capitala Emiliei-Romagna – şi care şi-a multiplicat în ultima vreme adunările spontane. In total, „sute de mii de italieni au ieşit însă în stradă la apelul unor studenţi pentru a denunţa violenţele verbale care caracterizează de două decenii viaţa politică a Italiei” notează Le Figaro.

„In ciuda unei popularităţi crescânde în ultimii ani şi a unor rezultate încurajatoare la unele alegeri, Emilia-Romagna rămâne singura regiune din nordul Italieie care scapă din mâinile Ligii. In aceste vremuri de personalizare exagerată a vieţii politice, responsbailitatea înfrângerii de duminică va fi atribuită fără îndoială liderului mişcării, mai ales că acesta a făcut totul pentru ca scrutinul să se transforme într-un referendum asupra propriei sale persoane” scrie de partea sa trimisul special Le Monde.

In paralel cu înfrângerea Ligii, o altă veste proastă a venit şi pentru Mişcarea 5 stele care nu a obţinut decât circa 3 procente la scrutinul din Emilia-Romagna. Mişcarea născută acum un deceniu la iniţiativa comicului Beppe Grillo la Bologna este în plus slăbită de disensiuni interne şi de demisia acum o săptămână a liderului ei, Luigi Di Maio. Cum notează Le Figaro, „pentru premierul Giuseppe Conte, eliberat de ameninţarea anticipatelor, acest lucru poate fi o oportunitate de a a schimba raportul de forţe din coaliţia de la Roma”, coaliţie fragilă din care face parte şi Mişcarea 5 stele.

 
Lecţiile unui scrutin italian: Liga lui Matteo Salvini pierde pariul în Emilia-Romagna, Mişcarea 5 stele e pe cale de dispariţie şi stânga e încrezătoare