Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nu, noul coronavirus nu a fost creat în SUA

virus.png

Extras din brevetul american privind coronavirusul SRAS din 2002-2003
Extras din brevetul american privind coronavirusul SRAS din 2002-2003

In contextul în care noul coronavirus apărut în China – botezat 2019-nCoV – a făcut déjà peste o sută de morţi şi a contaminat aproape 5.000 de alte persoane, au început săcircule pe internet şi în particular pe reţelele de socializare diverse ştiri cu privire la originea acestui virus. Astfel, se spune că virusul al fi fost creat şi brevetat în SUA în 2003. Pe ce se bazează această ştire senzaţionalistă, respinsă de autorităţile sanitare chinezeşti şi internaţionale?

Cei care vehiculează pe reţelele de socializare această ipoteză se bazează pe un brevet depus de agenţia federală americană însărcinată cu sănătatea publică. Un extras din respectivul brevet însoţeşte această argumentaţie. Alţi internauţi afirmă cu accente complotiste că respectivul brevet expira pe 23 ianuarie 2020. „Ceva trebuia deci să se întâmple. Nimic mai bun decât declanşarea unei epidemii pentru a vinde vaccinul înainte de expirare” se poate citi pe o altă postare.

Documentul cu pricina, acelaşi brevet publicat parţial în diverse postări, cu ştampila „U.S. Patent” pe el, se referă însă în realitate la SRAS, precedentul coronavirus din anii 2002-2003 şi nicăieri nu e scris că el a fost „creat” în laborator.

Reamintim că Sras – sindromul respirator sever acut – face parte din familia coronavirus şi a făcut peste 700 de decese după ce plecase tot din China. Dealtfel pe brevetul respectiv, lung de peste 70 de pagini, se poate citi numele suşei izolate: SARS-CoV. Ori, noul virus apărut acum în China a fost botezat 2019-nCoV.

Nu-i mai puţin adevărat că cei doi viruşi – cel la originea Sras din 2002 şi cel de acum – sunt „asemănători în proporţie de 80%” spune profesorul Yazdan Yazdanpanah, şeful serviciului de boli infecţioase şi tropicale de la spitalul Bichat din Paris. Contrar a ceea ce spune postarea citată mai înainte, nu există niciun vaccin pentru noul virus. Si contrar unei idei ce pare a fi răspândită pe internet, nu există un singur coronavirus.

Acest termen se foloseşte pentru a desemna un anume tip de virus – zis „în coroană” – de unde îi provine dealtfel şi denumirea. „Varietatea de coronaviruşi este foarte mare şi ei pot provoca o sumedenie de boli, de la o răceală banală la Sras. In plus, coronaviruşii pot provoca boli şi la animale” se poate citi în documentele OMS – Organizaţia mondială a sănătăţii.

In fine, a „breveta” un virus nu înseamnă că el a şi fost „creat” de om. Coronavirusul SARS-CoV descris mai sus în brevet circula înainte ca cercetătorii să-l identifice şi lua sub observaţie. Brevetul depus în 2003 nu vizează deci „apărarea unei invenţii” ci mai degrabă recunaşterea faptului că acei specialişti au fost primii care l-au izolat în laborator. „O etapă fundamentală în cercetarea ştiinţifică şi căutarea de remedii” reaminteşte Le Monde.

Deocamdată nu există niciun vaccin contra noului coronavirus 2019-nCoV deci acuzaţia că ”s-a lansat o epidemie pentru a vinde vaccinuri înainte de expirare” nu are sens.

 
Nu, noul coronavirus nu a fost creat în SUA