Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Orientul Mijlociu: Donald Trump dezvăluie un plan de pace favorabil Israelului

donald_trump_si_benjamin_netanyahu_in_timpul_conferintei_de_presa_comuna_de_la_casa_alba_28_ianuarie_2020.jpg

Donald Trump si Benjamin Netanyahu în timpul conferintei de presa comuna de la Casa Alba, 28 ianuarie 2020.
Donald Trump si Benjamin Netanyahu în timpul conferintei de presa comuna de la Casa Alba, 28 ianuarie 2020.
Image source: 
REUTERS BRENDAN McDermid

Planul de pace prezentat de liderul de la Casa Albă pentru Orientul Mijlociu este fondat pe o soluţie «a două state» oferind «amicului» Benjamin Netanyahu garanţii inedite. La rândul său, Benjamin Netanyahu vorbeşte despre «o zi istorică» şi a amintit de un proverb evreu care spune «dacă nu acum, atunci când ? Dacă nu noi, atunci cine?». Hezbolahh şi Hamas au respins planul american.

Optimist în privinţa acestui plan ce se întinde pe 80 de pagini, liderul de la Casa Albă, Donald Trump estimează că el ar putea fi «calea către pace».

Viitorul stat palestianian nu ar lua fiinţă decât în anumite condiţii, una fiind respingerea clară a terorismului, după cum susţine miliardarul republican.

Israel este pregătit să negocieze timp de patru ani această soluţie a două state, cu palestinienii, dar nu trebuie să aştepte tot atâta timp pentru a putea anexa teritoriului său colonii din Cisiordania, a explicat la rândul său ambasadorul Statelor Unite la Ierusalim.

Preşedintele american a sugerat «o capitală palestiniană în Ierusalimul de Est » - din 1967 Israel ocupă această parte din oraş iar apoi şi-a anexat-o – iar în acelaşi timp, Donald Trump susţine că « Ierusalim va rămâne capitala indivizibilă a Israelului».  Palestinienii doresc să facă din Ierusalimul de Est capitala statului la care aspiră.

Premierul Benjamin Netanyahu s-a declarat deschis să negocieze cu palestinienii «pentru a le deschide calea către viitor» cu condiţia recunoaşterii Israelului ca «stat evreu».

Mişcarea islamică palestiniană Hamas, aflată la putere în Gaza, a imediat respins planul de pace. « Nu acceptăm un substitut la Ierusalimul de Est », a precizat un înalt responsabil al mişcării pentru Agenţia France Presse.

Liderul de la Casa Albă susţine că a trimis o scrisoare preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas estimând că planul său este o şansă istorică pentru palestinieni pentru a obţine un stat independent.

Mahmoud Abbas a refuzat în ultimele luni invitaţiile la dialog lansate de preşedintele american şi consideră planul său ca fiind «deja mort».

Premierul palestinian a cerut comunităţii internaţionale să boicoteze proiectul, catalogându-l contrar dreptului internaţional. «Nu este un plan de pace pentru Orientul Mijlociu – iniţiativa vizează protejarea lui Donald Trump pentru a nu fi destituit şi pentru ca inculpatul Benjamin Netanyahu să nu ajungă în închisoare», consideră premierul palestinian.

Benjamin Netanyaju se va deplasa miercuri la Moscova pentru a-i detalia planul de pace liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Statele Unite au prezentat în iunie partea economică a planului în această zonă: investiţii în valoare de 50 de miliarde de dolari în Teritoriile Palestiniene şi în statele arabe vecine, pe o durată de 10 ani.  

Calendarul este într-adevăr delicat: în martie vor avea loc noi alegeri în Israel iar Benjamin Netanyahu este inculpat pentru corupţie. Donald Trump s-a întâlnit şi cu contracandidatul Benny Gantz.

Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiene susţine că «Ierusalimul nu este de vânzare ».

Ministrul de Externe al Iordaniei a răspuns că “Iordania va susţine toate eforturile de pace globală prin stabilirea unui stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est ».

Mişcarea libaneză Hehbollah este de părere că “proiectul este foarte periculos: refugiaţii palestinieni vor fi privaţi de dreptul de a se mai întoarce pe pământurile lor ».

În Turcia, ministerul de Externe consideră că “planul s-a născut mort”.