Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua culturii române: artistul Mircea Cantor face spectacol la Paris cu un grup de copii, în jurul poeziilor lui Eminescu

cantor.jpg

Mircea Cantor cu copiii atelierului "Eminescu altfel"
Mircea Cantor cu copiii atelierului "Eminescu altfel"
Sursa imaginii: 
Facebook ICR Paris

Cu ocazia Zilei culturii române, Ambasada României din Franţa găzduieşte joi seara un spectacol urmat de un concert. O seară specială propusă de ICR Paris în colaborare cu Scoala de română din Paris. Titlul seratei: „DOR, Rêve d’un étoile”. Pentru început, artistul Mircea Cantor îl va celebra pe poetul Mihai Eminescu propunând o serie de momente inedite cu elevii atelierul conceput pentru această ocazie şi botezat „Eminescu altfel”. Va urma un concert al Cvartetului Enescu care va interpreta piese de George Enescu, Bela Bartok şi Antonin Dvorak. In fine, muzicianul Cezar Cazanoi va veni să interpreteze la fluier şi caval muzică tradiţională românească. Vasile Damian a stat de vorbă cu Mircea Cantor despre acest spectacol excepţional.

„Spectacolul este legat de Ziua culturii române care este ziua naşterii lui Mihai Eminescu, marele nostru poet, simbolul, idolul, geniul literaturii române şi nu numai” ne spune Mircea Cantor.

Artistul, originar din Oradea dar stabilit la Paris de două decenii, ne spune apoi cum a conceput spectacolul cu copii. „Am propus să vedem cu ne putem apropia de Eminescu într-un mod cu totul diferit. Am vrut s ăfac nişte ateliere cu copii pentru că noi ştim din şcoală cum se învaţă Eminescu, cum la un moment dat te plictiseşti foarte tare auzind aceeaşi poezie, etc. Atunci am zis să ne apropiem de copii abordând chestiunea într-un mod diferit: ateliere de creaţie, de intervenţie, de ilustraţie, de imaginaţie pentru a face ca acest Eminescu să nu pară atât de bătrân”.

Copii care recită pe scenă au între 6 şi 14 ani. „Cer deci publicului să aibă o anumită indulgenţă” pledează Mircea Cantor. Artistul insistă apoi pe felul în care se recită aceste poezii – de Eminescu dar nu doar de el. „Am văzut cum se face în România. Recitarea unei poezii e un fel de turuială în care zici poezia repede pentru că trebuie să vină următorul s-o zică pe a lui. Aşa se ajunge că nu e niciun interes, nicio trăire. La spectacolul nostru, o să fie copii care recită poezii pe muzică rap, alţii o să interpreteze unele cuvinte din poeziile lui Eminescu sub formă de performance.”

Seara de joi a fost gândită în jurul cuvântului „DOR”. „Dor este un cuvânt pe care Eminescu l-a folosit foarte des. A fost interesant să descopăr însă că mulţi dintre copii nu ştiau ce înseamnă „dor”. Fiind originari din familii mixte, n-au avut de a face cu el. Le-am propus atunci copiilor să vadă cum se poate folosi acest cuvânt. De exemplu, să spună „de ce ne este dor?” Propunerile făcute de copii în timpul atelierelor au fost incredibile. Le-am explicat că nu poate să-ţi fie dor de o cariocă sau de un obiect oarecare. De gustul căpşunii îţi poate fi dor dar nu de căpşună. Le-am propus apoi copiilor să-şi imagineze despre ce ar putea scrie Eminescu o poezie în 2020. Aşa descoperi sensibilitatea fiecăruia. Am avut răspunsuri foarte variate, gen „ar scrie o poezie despre mama, despre pisică, despre voievozi, despre România şi Moldova, despre jocuri video”, şamd. Le-am lăsat copiilor o libertate foarte mare, nu am vrut să le dau nicio direcţie anume” ne mai precizează artistul.

In finalul interviului l-am întrebat pe Mircea Cantor de a vrut să lucreze cu copii. „Ador să lucrez cu copiii pentru că ei au un curaj şi o sinceritate pe care noi, adulţii, nu o mai avem.

 
Asculta aici interviul cu artistul Mircea Cantor despre spectacolul de la Paris, cu un grup de copii, în jurul poeziilor lui Eminescu