Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: scandal în domeniul patinajului artistic

metoosportives.jpg

Sursa imaginii: 
L'Obs, L'Equipe

In Franţa, ministrul sporturilor, Roxana Mărăcineanu, cere să se facă lumină în privinţa unui imens scandal de abuzuri sexuale comise de antrenori care au activat în cadrul Federaţiei sporturilor pe gheaţă. Ministrul intervine după ce o fostă campioană a Franţei la patinaj artistic, victima a unui viol, si-a povestit trauma într-o carte.

"Uneori antrenorul meu mă trezea în timpul nopţii şi mă obliga să-i satisfac diverse capricii sexuale. Aveam la ora aceea 15 ani. N-am spus nimănui nimic pentru că voiam să fac sport de performanţă." Cam aşa sună mărturiile făcute astăzi, după 30 de ani de la derularea faptelor, de Sarah Abitbol. Ea a scris, împreună cu un jurnalist, o carte tulburătoare despre tot ce i s-a întîmplat. Apărute la editura Plon, mărturiile ei sunt adunate sub titlul "O atît de lungă tăcere".

 

Personajul incriminat este un antrenor, Gilles Beyer, care a fost el însuşi campion al Franţei în 1978. In acest moment, de alfel, şi alte foste patinatoare îl acuză pe respectivul antrenor de fapte similare, precum şi pe alţi antrenori.

 

Întrebarea care se pune acum este de ce la ora comiterii faptelor multă lume a închis ochii, începînd cu persoane din cadrul Federaţiei şi terminînd cu altele din cadrul diverselor instituţii de stat? Fosta patinatoare Sarah Abitbol explică de ce nu a putut vorbi la ora respectivă, ci mult mai tîrziu, după zece ani de la calvarul pe care l-a îndurat. Astăzi faptele respective sunt prescrise, dar fosta patinatoare consideră că delictele sexuale nu ar trebui niciodată să beneficieze de o astfel de formă de clemenţă.

 

Aceste noi mărturii legate de violuri şi abuzuri sexuale vin pe fondul unui val planetar de reacţii împotriva a numeroşi astfel de agresori, dintre care unii au fost adevătare vedete., sau sunt înca. Recent, în Franţa, a fost condamnat la 18 ani de închisoare antrenorul de tenis Andrew Geddes pentru violuri comise asupra a patru dintre fostele sale eleve, care erau minore la ora respectivă. Un veritabil cutremur se anunţă pe diversele paliere ale sportului francez în acest moment cînd fostele victime au decis să spargă legea tăcerii.