Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: Străinii din China sunt evacuaţi spre ţările de origine

in_centrul_de_vacanta_vacanciel_de_la_carry_le_rouet_in_apropiere_de_marsilia_vor_locui_in_carantina_timp_de_14_zile_francezii_repatriati_din_wuhan._31_ianuarie_2020.jpg

În centrul de vacanta Vacanciel de la Carry le Rouet, în apropiere de Marsilia vor locui în carantina, timp de 14 zile,  francezii repatriati din Wuhan. 31 ianuarie 2020.
În centrul de vacanta Vacanciel de la Carry le Rouet, în apropiere de Marsilia vor locui în carantina, timp de 14 zile, francezii repatriati din Wuhan. 31 ianuarie 2020.
Image source: 
GERARD JULIEN / AFP

Numeroase state înăspresc măsurile de precauţie în faţa epidemiei de coronavirus, declarate de organizaţia Mondială Sănătăţii drept “urgenţă internaţională”. Autorităţile din China au anunţat vineri 43 de noi decese în 24 de ore, bilanţul se ridică astfel la 213 morţi. Global, numărul persoanelor bolnave se apropie de 10.000. Dacă cea mai mare parte a cazurilor înregistrate sunt localizate în China, aproape o sută au fost declarate în alte 20 de state din Asia, America de Nord şi din Europa.

Autorităţile din Singapore au închis frontierele pentru persoanele ce vin dinspre China. Până acum, autorităţile de aici interziceau intrarea în ţară a călătorilor veniţi dinspre regiunea în care a izbucnit focarul de coronavirus – Wuhan. Acum, autorităţile din Singapore au extins măsura deoarece se aşteaptă ca virusul să se propage repede în întreaga Chină. 13 cazuri de contaminare au fost confirmate în Singapore. Bolnavii s-au întors recent din Wuhan.

Pe de altă parte, 18 sud-coreeni din cei 300 evacuaţi din Wuhan au fost spitalizaţi deoarece prezentau simptome de coronavirus.

Washington şi Tokyo recomandă limitarea călătoriilor spre China.

În afara Chinei, cazuri de contaminare între oameni au fost observate în Vietnam, Germania, Japonia, Statele Unite, Marea Britanie şi Rusia.

Pentru a-şi repatria cetăţenii aflaţi în Wuhan, guvernul britanic a stabilit un zbor comun împreună cu autorităţile spaniole. Avionul a avut 110 persoane la bord dintre care 83 de britanici şi a aterizat la o bază militară situată la 100 de km de Londra.

Francezii aflati în Wuhan sunt evacuati la bordul unui avion cu destinatia Istres unde se afla o baza militara, 30 spre 31 ianuarie 2020.
Francezii aflati în Wuhan sunt evacuati la bordul unui avion cu destinatia Istres unde se afla o baza militara, 30 spre 31 ianuarie 2020.
Image source: 
© Hector Retamal, AFP

200 de francezi ce se aflau la Wuhan au fost transportaţi la o bază militară din sudul Franţei, la aproximativ 60 de km de Marsilia. Ei au fost plasaţi în carantină. Timp de 14 zile ei vor locui într-un centru de vacanţe aflat în apropiere de Marsilia.

Doctorul Philippe Brouki este resposabil cu izolarea acestor oameni. El explică faptul că cei care ajung aici nu sunt bolnavi, sunt persoane ce nu prezintă semne clinice. Există zero şanse să se întâmple ceva dacă protocolul este respectat, susţine medicul francez.

Nimeni nu va avea dreptul să părăsească locul înainte de termenul stabilit – 14 zile.

Protocolul este unul strict, explică şi prefectul Pierre Darthout: "Luăm o serie de precauţii: fiecare familie este cazată în camere separate, distincte. Vor fi dotaţi cu măşti şi echipament pentru a se proteja. În momentul servirii mesei vom fi atenţi ca să nu se afle toţi deodată în aceeaşi încăpere", a explicat prefectul Pierre Darthout.

Un singur francez aflat în acest avion prezintă simptome de coronavirus şi a fost transportat la spital.

Ministrul german de Externe a anunţat repatrierea, cu un avion militar, a 100 de cetăţeni aflaţi la Wuhan. De sâmbătă ei vor fi plasaţi timp de 15 zile în carantină. Niciunul dintre ei nu prezintă vreun semn de îmbolnăvire.

Iar Guvernul italian a decretat stare de urgenţă, pentru o perioadă de şase luni, pentru a lupta contra virusului şi a evita o nouă contaminare. Joi, şeful guvernului, Giuseppe Conte anunţa două cazuri de îmbolnăvire, la un cuplu de turişti chinezi. Toate zborurile cu plecare din Italia spre China au fost anulate.

Comisia Europeană a anunţat alocarea a 10 milioane de euro pentru a fi susţinută cercetarea noului virus - pentru care nicio terapie nu s-a dovedit eficientă până acum.

Iar Fondul Monetar Internaţional susţine că impactul epidemiei asupra economiei mondiale va depinde de durata sa, multe societăţi şi uzine chineze sunt închise până pe 9 februarie cel puţin.