
Special Paris
Coronavirus şi psihozele legate de sfîrşitul umanităţii
w1024-p16x9-000_1oc6yg_0.jpg

Nu întîmplător un film realizat de Steven Soderbergh în 2011, intitulat „Contagiune”, revine în atenţia publicului în special america. Potrivit unor agenţii de presă, în Statele Unite „Contagiune” înregistrează un număr record de vizionări de cînd China a pus în carantină în jur de 56 de milione de persoane. Există unele similitudini între ceea ce se întîmplă în film şi epidemia de coronavirus, şi probabil că într-un fel sau altul mulţi oameni se întreabă dacă noua epidemie nu este repetţia generală a ceva ce s-ar putea produce în viitor, altfel spus o pandemie care să distrugă umanitatea.
Astfel de scenarii sunt vehiculate foarte des în literatura ştiinţifico-fantastică. Anul trecut, de exemplu, la Festivalul de literatură fantastică „Les Intergalactiques” de la Lyon, din Franţa, a avut loc un colocviu pe tema scenariilor apocaliptice. Iar concluzia care s-a desprins este că dintre toate ipotezele legate de ceea ce ar putea produce efectiv extincţia speciei umane angoasa legată de viruşi are cea mai mare frecvenţă, scenariul virusului ucigaş avînd şi cea mai mare probabilitate. În filmul „Contagiune” virusul ucişgaş pleacă de la Hong Kong şi ucide 26 de milioane de oameni pe planetă în numai o lună.
Noul coronavirus nu are, din fericire, aceeaşi impact ucigaş precum cel fictiv. Dar în imaginarul colectiv, deja pregătit datorită filmelor hollywoodiene şi a literaturii ştiinţifico-fantastice, există angoasa confruntării, într-o bună zi, cu un virus imposibil de învins.