Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus şi psihozele legate de sfîrşitul umanităţii

w1024-p16x9-000_1oc6yg_0.jpg

Un pacient dus la spital la Wuhan, China, 25 ianaurie 2020
Un pacient dus la spital la Wuhan, China, 25 ianaurie 2020
Sursa imaginii: 
Hector RETAMAL / AFP

Numărul de decese provocate de epidemia de coronavirus a depăşit pragul de 300 de victime în China, şi a fost înregistrat pentru prima dată un deces în străinătate, mai precis în Thailanda. Virusul s-a răspîndit în 24 de ţări, printre care şi Franţa. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a definit epidemia ca o „urgenţă cu caracter internaţional în materie de sănătate publică”. Încă nu se poate vorbi de o psihoză pe plan internaţional, dar evoluţia evenimentelor are ceva din scenariul unor filme de ficţiune.

Nu întîmplător un film realizat de Steven Soderbergh în 2011, intitulat „Contagiune”, revine în atenţia publicului în special america. Potrivit unor agenţii de presă, în Statele Unite „Contagiune” înregistrează un număr record de vizionări de cînd China a pus în carantină în jur de 56 de milione de persoane. Există unele similitudini între ceea ce se întîmplă în film şi epidemia de coronavirus, şi probabil că într-un fel sau altul mulţi oameni se întreabă dacă noua epidemie nu este repetţia generală a ceva ce s-ar putea produce în viitor, altfel spus o pandemie care să distrugă umanitatea. 

Astfel de scenarii sunt vehiculate foarte des în literatura ştiinţifico-fantastică. Anul trecut, de exemplu, la Festivalul de literatură fantastică „Les Intergalactiques” de la Lyon, din Franţa, a avut loc un colocviu pe tema scenariilor apocaliptice. Iar concluzia care s-a desprins este că dintre toate ipotezele legate de ceea ce ar putea produce efectiv extincţia speciei umane angoasa legată de viruşi are cea mai mare frecvenţă, scenariul virusului ucigaş avînd şi cea mai mare probabilitate. În filmul „Contagiune” virusul ucişgaş pleacă de la Hong Kong şi ucide 26 de milioane de oameni pe planetă în numai o lună.

Noul coronavirus nu are, din fericire, aceeaşi impact ucigaş precum cel fictiv. Dar în imaginarul colectiv, deja pregătit datorită filmelor hollywoodiene şi a literaturii ştiinţifico-fantastice, există angoasa confruntării, într-o bună zi, cu un virus imposibil de învins.