Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: epidemia se răspândeşte, străinii se repatriază şi bursele cad

virus.jpg

Clienti într-un supermarket din Beijing, 31 ianuarie 2020
Clienti într-un supermarket din Beijing, 31 ianuarie 2020
Image source: 
REUTERS - Carlos Garcia Rawlins

Cu peste 360 de morţi şi 17.200 de oameni contaminaţi, bilanţul cauzat de noul coronavirus îl depăşeşte déjà pe cel provocat de virusul SRAS în China continentală în anii 2002-2003. In acest context şi după zece zile de vacanţă datorate noului an chinezesc, bursele chinezeşti au degringolat luni. Si asta în ciuda sprijinului acordat de banca centrală pentru a contra impactul economic al epidemiei. Intre timp, continuă repatrierea străinilor din China. Un al doilea avion cu francezi la bord a aterizat duminică după-amiază în sudul Franţei. Ce ştim despre ei, sunt bolnavi printre ei, erau doar francezi la bordul avionului sau şi cetăţeni de alte naţionalităţi?

La bordul celui de-al doilea avion francez revenit din China cu 250 de expatriaţi la bord erau francezi în majoritate dar şi belgieni, olandezi, suedezi şamd. Circa 30 de naţionalităţi diferite erau în respectivul avion militar. 20 de persoane care prezentau „simptome” au fost reţinute la aeroport pentru analize. Testele efectuate sub supravegherea medicilor militari francezi s-au dovedit a fi negative şi deci toţi „suspecţii” au putut pleca spre unul din cele două centre în care sunt puşi în carantină cei care revin din China.

Primul loc în care au fost déjà cazaţi francezii veniţi cu primul avion de la Wuhan este un centru de vacanţă pe malul Mediteranei, nu departe de Marsilia. Al doilea centru unde au fost trimişi repatriaţii este şcoala de ofiţeri a pompierilor din Aix-en-Provence, rechiziţionată cu această ocazie de autorităţi. O bună parte din străinii care se aflau la bordul celui de-al doilea avion francez – în majoritate europeni – au fost urcaţi într-o altă aeronavă cu destinaţia Belgia, mai exact aeroportul militar de la Melsbroek. Ceilalţi străini, mai ales non-europenii – mexicani, ruandezi şi brazilieni de exemplu – vor sta 14 zile în carantină în Franţa.

Noul coronavirus – botezat 2019-nCoV – a ucis déjà peste 360 de persoane în China – şi cel puţin una în străinătate, în Filipine – şi a contaminat mai bine de 17.200 de oameni. Epidemia se propagă foarte rapid – déjà există circa 25 de state din lumea întreagă şi de pe toate continentele unde au fost semnalate cazuri. Acest lucru a provocat un exod masiv al străinilor din China dar şi o panică pe bursele chinezeşti.

Bursele s-au prăbuşit luni după mai bine de o săptămână de vacanţă

După aproape 10 de zile de vacanţă prilejuite de anul noul chinezesc, bursele din China s-au prăbuşit luni cu toate că banca centrală – „big mama” cum este botezată – a injectat în doar 2 zile circa 150 de miliarde de euros pe piaţă. Tetanizată de epidemia de coronavirus, bursa din Shanghai a pierdut luni aproape 8%, cea mai mare pierdere înregistrată din 2005 încoace. Investitorii se tem de repercusiuniule economice ale crizei sanitare care riscă să afecteze a doua economie mondială. Autorităţile de la Beijing afirmă că impactul crizei va fi „de scurtă durată” dar economiştii de tem de o deflagraţie majoră ce-ar putea ameninţa chiar creşterea economică mondială.

Nu trebuie uitat că această criză sanitară survine în plină încetinire a creşterii chinezeşti. Producţia industrială e la cel mai jos nivel, consumul şi serviciile bat pasul pe loc iar trezoreriile micilor comerţuri riscă să dispară repede în contextul în care zeci de milioane de oameni sunt somaţi să stea acasă.

La pescuit în ...acvariu

La această stare de fapte se adaugă acum şi îngrijorarea firmelor străine. Multe dintre ele şi-au redus activităţile şi şi-au evacuat personalul expatriat. Apple - dar şi alte multinaţionale - şi-a închis magazinele din China până la sfârşitul acestei săptămâni. Companii aeriene precum Air France, British Airways sau Lufthansa şi-au suspendat zborurile spre China pentru o perioadă nelimitată.

Corespondentul RFI în China a publicat în acest context de panică generalizată un reportaj despre felul în care zecile de milioane de chinezi îşi petrec zilele acasă. La Wuhan spre exemplu – epicentrul epidemiei – în anumite cartiere oamenii au decis să deschidă larg ferestrele în fiecare seară şi să strige tare „Hai Wuhan!” Strigătul este preluat apoi de la un balcon la altul şi dă naştere unui soi de concert. Alţii se chinuie să imite zgomotul focurilor de artificii întrucât e anul nou dar peste tot festivităţile au fost interzise. In fine, pe reţelele de socializare se pot vedea chinezi care se prefac că-şi pescuiesc peştii din acvariu, alţii se întind pe un şezlong în faţa unui ecran de televizor pe care defilează imagini ale ultimelor vacanţe petrecute la mare. In finalul reportajului său, corespondentul RFI notează că pentru cei care nu ascultă ordinele autorităţilor, se folosesc tehnologiile de ultimă generaţie. In provincia chineză Mongolia interioară s-au putut vedea drone echipate cu difuzoare care ordonau locuitorilor de pe stradă să-şi pună masca pe faţă şi să se ducă înapoi acasă.

Coronavirus: epidemia se răspândeşte, străinii se repatriază şi bursele cad