Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandal sexual în lumea sporturilor pe gheaţă din Franţa

2f71796cc38070f9a645f0529a3af05903615372.jpeg

Saraha Bitbol la inaugurarea patinuarului din faţa Primariei pariziene, 2 decembrie 2006.
Saraha Bitbol la inaugurarea patinuarului din faţa Primariei pariziene, 2 decembrie 2006.
Sursa imaginii: 
AFP/Archives

Parchetul de la Paris a deschis o anchetă în urma acuzaţiilor de viol şi agresiuni sexuale formulate de o fostă campioană de patinaj artistic împotriva fostului ei antrenor. În principiu faptele sun prescrise dar dezvăluirile patinatoarei au provocat o undă de şoc în Franţa.

Fostul antrenor, pe nume Gilles Beyer, în vîrstă de 62 de ani, el însuşi campion de patinaj artistic în anii 80, şi-a recunoscut faptele şi într-un fel şi-a cerut iertare. Altfel spus a recunoscut că a abuzat sexual de eleva sa între 1990 şi 1992, cînd aceasta era încă minoră. Victima, Sarah Bitbol avea 15 cînd a fost preluată de respectivul antrenor care a abuzat apoi de ea. Dar fenomenul pare să fie mai larg… Alte două patinatoare au formulat aceleaşi acuzaţii la adresa unui alt antrenor, Michel Lotz ; pentru fapte derulate în anii 80.

După dezvăluirile din ultimii ani legate de abuzurile sexuale din lumea filmului, şi mai nou din lumea literară, acest nou scandal din lumea sportului suscită o veritabilă îngrijorare în Franţa. Pentru că se naşte de fapt un fel de bănuială: oare nu cumva şi în alte domenii de activitate, dacă răscolim puţin, găsim aceleaşi practici, perversiuni, relaţii de dominaţie şi de intimidare, atitudini maciste şi forme de manipulare şi şantaj?

De cîteva luni în Franţa se vorbeşte mult despre un anumit scriitor pe nume Gabriel Matzneff, puţin cunoscut de marele public dar protejat în unele medii literare, „scriitor” care de fapt îşi povestea în cărţile sale diverse experienţe pedofile, „experienţe sexuale” (din punctul său de veder) avute cu fete de şi băieţi de 11, 12 sau 13 ani. Ceea ce în urmă cu 30 sau chiar cu 20 de ani părea a fi un fel de „picanterie literară” acum are un singur nume: pedofilie.

De altfel şi Gabriel Matzneff şi-a recunoscut vina, cel puţin faţă de una dintre victimele sale care a scris o carte despre ce i s-a întîmplat. Si patinatoarea Sarah Bitbol a atras atenţia asupra prădătorilor sexuali din domeniul sportului tot după publicarea unei cărţi. Justiţia franceză îşi propune în orice caz, cel puţin în domeniul sportului, să pună în lumină reţeaua de complicităţi şi neglijenţe, la nivel de federaţie sportivă, administrativ sau ministerial care a facilitat comiterea respectivelor abuzuri sexuale.