Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proces: fonduri din Rusia nerambursate de extrema dreaptă franceză

unnamed.jpg

 Marine Le Pen în cursul unui miting la Nantes, 26 februarie 2017.
Marine Le Pen în cursul unui miting la Nantes, 26 februarie 2017.
Sursa imaginii: 
AFP/Jean-François Monnier

O firmă din Rusia a atacat în justiţie partidul de extremă dreapta din Franţa condus de Marine Le Pen pentru neachitarea unui împrumut contractat în 2014. Firma respectivă cere să i se ramburseze 9 140 000 de euro.

Dacă mai era nevoie de o dovadă că lumea s-a întors pe dos, această poveste de finanţare a extremei drepre franceze de către ruşi este încă una, decisivă. Pe vremuri Partidul Comunist Francez era cel care primea bani de la Moscova, în numele solidarităţii ideologice şi al revoluţiei mondiale. Iată însă că acum partidul doamnei Marine Le Pen, „Reunirea naţională”, primeşte bani din Rusia. În numele căror „valori comune”, sau scopuri comune, ne-am putea întreba…?

Stirea nu este de natură să o favorizeze în ochii opiniei publice pe Marine Le Pen, care şi-a anunţat deja candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 2022. Chiar dacă în Franţa nu s-a ajuns la delirul din Statele Unite unde, de o vreme, doar milionarii mai pot ajunge la Casa Albă, şi pe teritoriul Hexagonului campaniile prezidenţiale se fac cu bani mulţi.

Potrivit Agenţiei France Presse, finanţele fostului Front Naţional nu afişează o mare robusteţe. Iar odată cu achitarea acestui împrumut, partidul doamnei Le Pen riscă să intre într-o perioadă de mari dificultăţi bugetare. In virtutea unei legi datînd din 2017, partidele politice din Franţa nu pot împrumuta bani de la bănci situate înfara Uniunii Europene. S-ar părea că în prezent băncile franceze cel puţin refuză să împrumute bani partidului de extremă dreaptă condus de Marine Le Pen. Iar statul francez îi cere şi el peste 11 milioane de euro sub formă de rambursare în urma unor malversaţiuni comise de respectiva formaţiune în contextul prezidenţialelor din 2017.

Uneori veştile proaste se ţin lanţ, lucru binecunoscut, mai ales în politică.