Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus, China: epicentrul vinovăţiei politice pentru declanşarea epidemiei

w980-p16x9-2020-01-27t120855z_1666018646_rc2coe90eje0_rtrmadp_3_china-health_0.jpg

Piaţa Tiananmen în plină epidemie de coronavirus, 27 ianuarie 2020
Piaţa Tiananmen în plină epidemie de coronavirus, 27 ianuarie 2020
Image source: 
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Stirile legate de epidemia de coronavirus sunt din ce în ce mai neliniştitoare iar uneori par extrase dintr-un film de ficţiune hollywoodian. Peste 24 000 de persoane infectate în China, peste 200 de alte cazuri înregistrate în aproximativ 20 de ţări, peste 500 de persoane decedate din cauza virsului, majoritatea lor avînd peste 60 de ani. 

Pe lista de ştiri stupefiante mai putem adăuga faptul că a fost înregistrat un prim caz de nou născut purtător de virus întrucît mama sa era infectată. 3700 de pesoane de zeci de naţionalităţi sunt blocate în prezent pe un vas de croazieră japonez, întrucît au fost descoperiţi la bord pasageri infectaţi de virus. O uzină din China care asamblează avioane de tip Airbus 320 a fost închisă pe o durată nederterminată tot din cauza acestei crize sanitare.

Impactul acestei epidemii afectează numeroase multinaţionale, agenţii de voiaj, industria de divertisment, comerţul, transporturile aeriene. La Paris restaurantele chinezeşti şi-au pierdut, s-ar părea, o parte din clientelă, iar marile magazine precum Lafayette se resimt din cauza absenţei turiştilor chinezi.

În China încep să fie formulate tot mai multe critici legate de modul în care au acţionat autorităţile, întîi cele locale şi apoi cele centrale, în contextul acestei epidemii. Treptat chinezii au aflat, şi cu ei întreaga lume, că autorităţile de la Wuhan ştiau de pe 21 decembrie 2019 că aveau o problemă cu un virus de tip nou. Dar nu au luat măsuri din motive de… imagine. Oraşul urma să găzduiască, între 12 şi 17 ianuarie două importante reuniuni politice. Si atunci responsabilii respectivi au preferat să tacă, în buna tradiţie comunistă, totalitară şi birocratică. Incredibil este si faptul că pe 18 ianuarie la Wuhan a fost organizat un banchet gigantic la care au participat 40 000 de familii…

Din numeroase surse se arată că în prezent mulţi chinezi sunt furioşi şi cer mai multă transparenţă în administraţia publică şi în viaţa statului. Poate că unii dintre ei îşi amintesc de termenul glasnost cu care a încercat Mihail Gorbaciov să reformeze Uniunea Sovietică. Ceea ce li se repoşează funcţionarilor şi responsabililor politici este că sunt formaţi în spiritul servilismului, prima lor grijă fiind locul lor în ierarhia puterii şi nu binele public. De unde şi reflexul de a nu avea iniţiativă, de a nu trage semnale de alarmă atunci cînd trebuie, de a nu-şi asuma responsabilitatea. Într-un astfel de sistem nimeni nu este niciodată responsabil, vina pentru disfuncţionalităţi sau chiar catastrofe cade întotdeauna pe altcineva. Cele mai aspre critici la adresa sistemului sunt formulate în prezent de presa de la Hong Kong, care şi-a conservat un spirit de libertate.

Ce i se mai repoşează conducerii supreme, de fapt şi preşedintelui Xi Jinping, este că a creat o societate a controlului total, în care se ştie aproape totul despre fiecare cetăţean, dar cînd a trebuit să fie difuzată informaţia privind apariţia unui nou virus sistemul s-a blocat. Iar cîţiva bloggeri care au lansat un semnal de alarmă au fost imediat interceptaţi de serviciile de securitate şi reduşi la tăcere.

Sigur, după ce şeful suprem a declarat că situaţia este gravă chinezii s-au pus în mişcare cu o mare eficienţă, care uneori le-a adus şi laude. Nu este exclus, spun unii observatori, ca epidemia de coronavirus să aibă curînd în China nu doar un impact sanitar şi ecnomic, ci şi unul politic. Nemulţumirea populaţiei creşte în prezent, şi aşa cum specialiştii au descoperit epicentrul epideminiei într-o piaţă de peşte şi de fructe de mare la Wuhan, tot aşa s-ar putea ca treptat chinezii să caute şi epicentrul vinovăţiei politice pentru cele întîmplate. Ori el este uşor de găsit, se află la Pekin, în centrul sistemului.