Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Potrivit unui raport al armatei braziliene, «Franța este principala amenințare militară»

bolsonaro.png

Presedintii Jair Bolsonaro si Emmanuel Macron se confruntaserà la summitul G7 de la Biarritz, de anul trecut, în jurul chestiunii incendiilor din Amazonia
Presedintii Jair Bolsonaro si Emmanuel Macron se confruntaserà la summitul G7 de la Biarritz, de anul trecut, în jurul chestiunii incendiilor din Amazonia
Sursa imaginii: 
Adriano Machado, Philippe Wojazer, Reuters

Potrivit unui raport al ministerului brazilian al Apărării, Franța ar reprezenta principala amenințare pentru țară în următorii 20 de ani. Asta din cauza diferendurilor privind Amazonia, mai spun autorii raportului citați de presa locală.

Cotidianul brazilian Folha de Sao Paolo, citat de agenția France Presse, a difuzat extrase dintr-un document intitulat «Scenarii de apărare 2040». Textul fusese redactat pe baza previziunilor făcute la sfârșitul anului trecut de 500 de membri ai elitei militare braziliene.

Potrivit ziarului care a avut acces primul la acest document, raportul citat conține «considerații geopolitice realiste» dar și «ipoteze ușor delirante». Printre acestea din urmă se evocă de exemplu un «atentat cu virusul SARS comis de un ultranaționalist sud-est asiatic la un festival de rock din Rio, în anul 2039».

Franța este singura citată la capitolul «amenințări». Potrivit documentului citat, «Parisul ar putea formaliza în 2035 o cerere de intervenție ONU în teritoriile tribului indigen Yanomani, aflat la frontiera cu Venezuela. Forțele franceze din Guyana ar fi foarte puternic mobilizate cu această ocazie» mai presupune raportul militarilor brazilieni. Trebuie știut că în pădurea amazoniană, departamentul francez Guyana are cu Brazilia o graniță comună de-a lungul a circa 730 de km.

Ambasada Franței în Brazilia a ironizta pe Twitter apropo de «imaginația fără limite a autorilor acestui raport».Apoi, pe un ton mai serios, diplomații francezi au reamintit că «Franța întreține de decenii relații de cooperare zilnice, strânse și amicale cu armata braziliană. In plus, Brazilia este principalul partener strategic al Parisului în America latină».

Nu-i mai puțin adevărat că relațiile diplomatice între Franța și Brazilia s-au tensionat anul trecut, în momentul incendiilor din Amazonia. La summit-ul G7 președintele francez Emmanuel Macron lansase un «apel la mobilizarea tuturor puterilor mondiale» pentru a salva Amazonia, «un bun comun al întregii planete».Populistul climato-sceptic Jair Bolsonaro, omologul său brazilian, se iritase din cauza acestei luări de poziție pe care a descris-o drept «mentalitate colonialistă ce atacă suveranitatea Braziliei».

 
Potrivit unui raport al armatei braziliene, «Franța este principala amenințare militară»