Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nou record mondial la săritura cu prăjina: «Suedezul Armand Duplantis nu are limite, e ca Usain Bolt» spune un antrenor francez

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

La doar 20 de ani, suedezul Armand Duplantis a bătut sâmbătă recordul mondial la săritura cu prăjina. Cu un salt la 6,17 m realizat la un concurs în Polonia, atletul doboară un record vechi de 6 ani deținut de francezul Renaud Lavillenie. Lumea sportului salută această performanță uriașă și îi prezice suedezului un viitor de aur.

La doar 20 de ani, Armand Duplantis a intrat în legenda atletismului mondial alături de «țarul» ucrainean Serghei Bubka (6,15m în 1993) și francezul Renaud Lavillenie (6,16m în 2014), sportiv care mai este în activitate.

Născut și crescut în SUA dar reprezentând Suedia în competițiile internaționale, Armand Duplantis este într-o formă uriașă de doi ani. Marțea trecută a fost la un pas déjà să bată recordul mondial. Sâmbătă la Torun în Polonia, campionul Europei din 2018 și vice-campionul mondial de anul trecut, a trecut de ștacheta ridicată la 6,17 m din a doua încercare.

Antrenorul francez Damien Inocencio, actualmente la cârma echipei naționale chineze, nu se declară surprins. Intr-un interviu acordat ziarului Le Monde, el reamintește că Armand Duplantis «are prăjina în sânge. Tatăl lui și fratele lui mai mare au fost săritori cu prăjina. Dealtfel, Armand a crescut cu un covor de sărituri în grădină și tatăl îi este antrenor. De la 12 ani a început să imite salturile făcute de marii campioni ai lumii. In plus e destul de înalt și fuge foarte bine, pe suta de metri recordul lui este de sub 11 secunde, ceea ce pentru un săritor cu prăjina este enorm» spune Damien Inocencio. In finalul interviului din Le Monde acesta mai afirmă că «Armand Duplantis mai are multe progrese de făcut. Nu are însă nicio limită, poate să arunce în aer tot ce ne putem imagina ca limite pentru săritura cu prăjina. Il putem compara cu Usain Bolt. Avem de a face cu un atlet care poate deveni o legendă».

 
Nou record la săritura cu prăjina: «Suedezul Armand Duplantis nu are limite, e ca Usain Bolt» spune un antrenor francez