Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: Xi Jinping apare cu masca pe faţă, echipa de experţi OMS ajunge în China

xi_jinping.jpg

Presedintele Chinei Xi Jinping împreună cu un grup de locuitori ai unui cartier rezidential din Beijing, 10 februarie 2020
Image source: 
@CGTNOfficial

Bilanţul epidemiei cu noul coronavirus a depăşit 900 de morţi. In acest context, o echipă de experţi OMS (Organizaţia mondială a sănătăţii) a ajuns în China pentru a ancheta despre noua maladie. Intre timp, Xi Jinping, omul forte al regimului comunist de la Beijing, a apărut pentru prima dată în public cu masca pe faţă. O imagine pe larg vehiculată de mediile de informare oficiale din China.

Cu masca de protecţie pe faţă la intrarea unei reşedinţe din Beijing stând de vorbă – de la distanţă – cu locuitorii, şi ei mascaţi, apoi la intrarea într-un spital unde i se ia temperatura ca unui cetăţean oarecare, în fine într-o sală de comandă din incinta spitalului unde participă la o videoconferinţă cu spitalul din regiunea Hubei – cea mai afectată de noul coronavirus şi epicentrul epidemiei: Xi Jinping, ajutat de televiziunea de stat CGTN (China Global Television Network) şi multiplele sale declinări pe reţelele de socializare, a dat imaginea unui preşedinte implicat şi interesat de felul în care se combate epidemia cu noul coronavirus. In mesajele transmise interlocutorilor săi, Xi Jinping a cerut măsuri „mai puternice şi decisive” contra maladiei, descrisă de preşedinte drept „foarte gravă”.

Operaţiunea de comunicare a omului forte de la Beijing este de înţeles: puterea comunistă a criticată pentru că nu ar fi reacţionat la timp contra noului flagel. E criticată de asemenea putere chineză pentru că a vrut să-i pedepsească pe aşa-zişii „propagatori de zvonuri”, în fapt simpli avertizori de integritate precum medicul care a tras primul semnalul de alarmă cu privire la noul coronavirus şi care a decedat vinerea trecută.

O asistentà îi ia temperatura presedintelui Xi Jinping înainte de a-l làsa sà intre într-un spital rezervat bolnavilor de coronavirus (Foto: Cont Twitter Televiziunea de stat chinezà, @CGTNOfficial)

„Ieşirea în lume” a lui Xi Jinping coincide cu reluarea – timidă – a activităţii în zonele aflate în afara carantinei. Studenţii au fost însă mai departe lăsaţi în vacanţă iar firmele i-au incitat pe angajaţii care pot, să lucreze de acasă. Dificultăţile economice provocate de virus au început să se facă resimţite în capitală unde preţurile la produsele alimentare au crescut cu 20% în luna ianuarie. Lucru provocat de diversele blocaje impuse de autorităţi pentru a evita propagarea virusului.

In paralel cu propaganda regimului, vin şi noile cifre al contaminărilor. In total, potrivit bilanţului întocmit luni, au murit de 2019nCoV – numele noului coronavirus – 910 oameni – 908 în China continentală, unul la Hong-Kong şi un altul în Filipine. Numărul de contaminaţi a depăşit cifra de 40.000 lucru care, în opinia specialiştilor, confirmă o anumită stabilitate a progresiei virusului.

Presedintele Xi Jinping în videoconferintà cu un spital rezervat bolnavilor de coronavirus din provincia Hubei (Foto: Cont Twitter Televiziunea de stat chinezà, @CGTNOfficial)

Directorul general OMS – Organizaţia mondială a sănătăţii – etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus a decis să trimită o echipă de experţi la faţa locului, în China, ca să ancheteze, lucru acceptat – după două săptămâni de negocieri – de regimul comunist de la Beijing. Totodată, Ghebreyesus a pus însă în gardă omenirea: „Extinderea epidemiei în afara Chinei ar putea creşte odată cu transmiterea maladiei de persoane care nu au voiajat niciodată în China” a postat pe Twitter responsabilul de la Geneva. Trebuie spus că în afara Chinei, circa 30 de ţări au anunţat că au oameni infectaţi – în total peste 320. In Uniunea europeană au fost recenzate 33 de cazuri de coronavirus din care 14 în Germania şi 11 în Franţa. E şi motivul pentru care miniştri europeni ai Sănătăţii au decis să se reunească joi la Bruxelles pentru a discuta despre măsurile de combatere a propagării noului coronavirus. Rămâne de văzut dacă vor fi anunţate sau nu cu această ocazie măsuri drastice precum cele luate de americani care interzic intrarea pe teritoriul SUA a non-rezidenţilor care vin din China.

Coronavirus: Xi Jinping apare cu masca pe faţă, echipa de experţi OMS ajunge în China