Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron prezintă un ambiţios plan în favoarea persoanelor cu dizabilităţi

handicap.jpg

In Franta, persoanele cu dizabilitàti sunt de douà ori mai mult confruntate cu somajul decât restul populatiei
In Franta, persoanele cu dizabilitàti sunt de douà ori mai mult confruntate cu somajul decât restul populatiei
Sursa imaginii: 
Pixabay

Emmanuel Macron, președintele Franței, a reunit la Palatul Elysée o conferință națională consacrată persoanelor cu dizabilități. Ocazie cu care preşedintele francez a anunțat o serie de măsuri «pentru a ameliora viața concretă a persoanelor cu handicap». Conferința, a 5-a de acest gen, are loc 15 ani după ce a fost votată prima lege importantă privind persoanele cu dizabilități, la inițiativa fostului președinte conservator Jacques Chirac.

Data acestei conferințe nu a fost aleasă la întâmplare. Organizată o dată la trei ani, ea coincide cu împlinrea a 15 ani de la adoptarea legii Chirac, text major care a permis dezvoltarea accesului în școli, întreprinderi și locuri publice a persoanelor cu dizabilități, 12 milioane în Franţa. Jacques Chirac a fost astfel artizanul uneia dintre cele mai importate legi privind handicapul, declarat în aceea vreme, în cursul celui de-al doilea său mandat prezidențial, «mare cauză națională».

In semn de omagiu adus fostului șef de stat dispărut acum 4 luni, conferința de la Palatul Elysée a fost inaugurată de Claude Chirac. Fiica răposatului președinte a reamintit pe scurt celor 500 de invitați – responsabili de asociații, miniștri, șefi de firme, aleși sau directori de școli - inițiativele lui Jacques Chirac în favoarea persoanelor cu handicap.

A venit apoi rândul diverșilor responsabili actuali să abordeze trei problematici la această Conferință națională consacrată persoanelor cu dizabilități. In primul rând, școlarizarea copiilor cu handicap, peste 360.000 la ora actuală în Franța. Guvernul actual își propune să găsească în școli locuri suplimentare pentru 60.000 de astfel de copii. De la toamnă, toți profesorii vor beneficia de o formare specifică pentru a se putea ocupa cum trebuie de ei.

S-a pus de asemenea accentul pe însoțirea în viața cotidiană a acestor copii. Potrivit guvernului de la Paris, circa 6.500 de adulţi şi 1.500 de copii francezi sunt instalaţi în structuri din Belgia în lipsa unor locuri adaptate în centrele specializate din Hexagon. Aceste sejururi costă aproape o jumătate de miliard de euro, bani plătiţi de Securitatea socială franceză. Până în 2022, sfârşitul mandatului prezidenţial, Parisul promite că va crea 6.000 de locuri suplimentare.

In fine, Conferința națională a discutat și despre drepturile persoanelor cu dizabilități. Asta în contextul în care în anumite regiuni franceze, timpul necesar acestor persoane pentru a obține ajutoare sau alocații este mult mai lung decât în altele. Inegalități inadmisibile pentru care statul propune acum un contract de încredere pentru a garanta un răstimp maxim de trei luni pentru a răspunde une astfel de cereri specifice.

Trebuie știut că potrivit unui grup de 47 de asociații care recent au semnat un apel în Journal du Dimanche, «zilnic copii nu pot merge la școală, angajați trebuie să-și părăsească locul de muncă și o serie de alte persoane nu au acces în diverse locuri pentru că nu sunt adaptate celor cu dizabilități. Cu alte cuvinte, mai sunt multe de făcut pentru persoanele cu handicap din Franța».

Organizând această conferință, Emmanuel Macron – care în 2017, când a fost ales, făcuse din incluziunea persoanelor cu dizabilități una dintre prioritățile mandatului său - vrea să-şi arate fibra socială, să demonstreze diverselor asociații că le ia în serios cererile, cereri care vor fi aplicate până la sfârșitul mandatului său prezidențial. Totodată, notează colegii noștri francezi de la RFI, «este și o ocazie pentru președinte de a arăta că știe să fie și uman, o «omenie» pe care a cerut-o dealtfel recent și echipei sale».

 
Emmanuel Macron prezintă un ambiţios plan în favoarea persoanelor cu dizabilităţi