Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Câți oameni trăiesc pe stradă, la Paris?

sdf.jpg

Corturi de homelesi la Porte d'Aubervilliers, 2018
Corturi de homelesi la Porte d'Aubervilliers, 2018
Image source: 
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP

In cursul unei așa zise «Nopți a solidarității» organizată de Primăria Parisului, s-a făcut recensământul celor fără adăpost. Astfel, s-a ajuns la cifra de 3.552 de homeleși pe străzile capitalei franceze, «o cifră stabilă față de cea înregistrată anul trecut».

La sfârșitul lunii ianuarie erau exact 3.552 de oameni fără adăpost la Paris. Rezultatul a fost anunțat marți de Primăria capitalei, la inițiativa acestei numărători. Anul trecut fuseseră recenzați 3.641 iar în 2018, la prima ediție a operațiunii «Noaptea solidarității», s-au numărat «doar» 3.035 de homeleși.

In detaliu, acești oameni erau repartizați așa: 2.629 pe străzi și mai ales în arondismentul 19 al Parisului unde numărul lor a crescut foarte mult față de anul trecut. In sectorul 18 însă, vecin cu precedentul, numărul de homeleși a diminuat, la fel ca și în arondismentul 10, cel al marilor gări, de est și de nord.

Si pentru că vorbim de gări, numărul celor care trăiesc acolo sau în stațiile de metrou sau în parcări, a ajuns la aproape 560 de persoane. In fine, un ultim grup de circa 365 de oameni fără adăpost a fost recenzat în cele două păduri ale Parisului – Boulogne și Vincennes – ca și în numeroasele parcuri ale capitalei.

In opinia Primăriei Parisului, aceste cifre se datorează dezmembrării sau deplasării anumitor tabere ilegale de migranți care se aflau la unele porți de intrare ale capitalei franceze. In sfârșit, o ultimă cifră, cea a femeilor care reprezintă 12% din totalul homelșilor.

O analiză calitativă a acestui recensământ se va publica peste două luni. «Nopțile solidarității» sunt inspirate de unele similare care au avut loc déjà la New York, Bruxelles și Atena. Ele sunt realizate întrucât nu există la ora actuală nicio anchetă națională pe acest subiect.

 
Câți oameni trăiesc pe stradă la Paris?