Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salonul vinului de la Paris sub presiunea taxelor vamale americane

w980-p16x9-gettyimages-563597655_0.jpg

Vinuri franceze într-un magazin din Hollywood
Vinuri franceze într-un magazin din Hollywood
Image source: 
George Wilhelm/Los Angeles Times via Getty Images

La Paris s-a deschis luni 10 februarie Salonul Wine Paris-Expo, sub semnul neliniştii viticultorilor francezi faţă de taxele vamale impuse de administraţia Trump. Timp de trei zile, luni, marţi şi miercuri, în jur de 2000 de viticultori îşi expun produsele şi sunt aşteptaţi în jur de 30 000 de negocianţi din lumea întreagă.

Momentul este destul de critic pentru producătorii francezi de vin şi băuturi spirtoase, atît datorită taxelor americane decretate în octombrie anul trecut, cît şi datorită epidemiei de coronavirus. China este un important client al Franţei la capitolul vinuri, iar un Salon important al vinurilor care urma să aibă loc în China între 26 şi 28 martie a fost amînat. Experţii spun că epidemia de coronavirus riscă să perturbe întreaga piaţă mondială a vinurilor, organizată în jurul unor mari saloane internaţionale şi al întîlnirilor comerciale pentru evaluarea calităţii vinurilor din anul precedent.

La Paris sunt reprezentate podgorii din 20 de ţări şi 60 de regiuni ale lumii. Vinuri din Statele Unite, din Africa de sud şi din Argentina sunt în competiţie cu cele din Turcia, Elveţia, Marea Britanie, Grecia, Italia, Spania, Germania, Austria… Un întreg spaţiu este rezervat vinurilor bio.

Pentru viticultorii francezi, cu excepţia celor care produc şampanie, această sărbătoare riscă să aibă un gust acrişor. Suprataxa de 25 la sută impusă de administraţia Trump vinurilor provenind din Franţa, Spania şi Germania este de fapt o ripostă întrucît europenii acordă prioritate avioanelor de tip Airbus şi nu celor americane. Donald Trump ameninţă chiar că această taxă ar putea creşte devenind sută la sută. Unii specialişti spun că o astfel de măsură ar penaliza în primul rînd Statele Unite care ar pierde 800 000 de locuri de muncă.

Pentru moment însă viticultorii francezi pretind că au înregistrat pierderi de 300 de milioane de euro şi cer Uniunii Europene un ajutor compensativ.